Koponyarekonstrukciós műtétet hajtanak végre magyar orvosok a tavaly szétválasztott sziámi ikerpár egyikén

2020. október 16. - 09:58 | Külföld

A fejüknél összenőtt, tavaly augusztusban szétválasztott sziámi ikerpár egyik tagjának, Rabeyának nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós műtétére utaznak ki Bangladesbe a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai.

Koponyarekonstrukciós műtétet hajtanak végre magyar orvosok a tavaly szétválasztott sziámi ikerpár egyikén
Fotó: : cselekves.org

Az alapítvány közleménye szerint a műtétet a koronavírus-járvány miatt halogatták, de most már muszáj elvégezni az agy fokozott védelméért, és mert a beültetett szövettágítók további növekedése a bőr minőségének romlását idézheti elő.

Az előzetesen elvégzett képalkotó vizsgálatok eredményei megérkeztek, az orvosok elkészítették a lágyrész-fedések tervét, és a Debreceni Egyetem segítségével a kapott adatok alapján elkészült a csontpótló implantátum, amelyet visznek ki magukkal.

A műtétet Csókay András idegsebész, Pataki Gergely plasztikai sebész, Csapody Marcell gyermekgyógyász, aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos végzi.

Hozzátették: a kiutazás és a kinttartózkodás alatt szigorú járványügyi protokollt követnek, annak betartásáról a bangladesi katonai kórház vezetői és az orvosok is gondoskodnak.

MTI