Korábban Fico főbérlője volt az adócsaló, aztán börtöntöltelék vált belőle, most meg egy újabb bírósági per vár rá

2021. augusztus 13. - 11:18 | Belföld

Ladislav Bašternákot egyszer már elítélték, de lesz egy újabb bírósági ügye. A Pozsonyi V. Járásbíróság szeptember 7-re tűzte ki a Smer-közeli vállalkozó esetének tárgyalását.

Korábban Fico főbérlője volt az adócsaló, aztán börtöntöltelék vált belőle, most meg egy újabb bírósági per vár rá
Fotó: TASR

Adó- és járulékcsalás bűntette miatt a vádlott L. B. ellen a vádiratot a pozsonyi kerületi ügyészség nyújtotta be tavaly szeptemberben - nyilatkozta Pavol Adamčiak, a pozsonyi kerületi bíróság (KS) szóvivője. Szerinte nem valószínű, hogy mindjárt az említett tárgyalási napon ítélet születik, hiszen nem világos, hogy az alperes szándékában áll-e nyilatkozatot tenni.

Bašternák vállalkozót 2019 márciusában öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte amiatt, mert jogosulatlanul igényelt vissza csaknem kétmillió euró összegű áfát az egyik cége számára. Egy hónappal később a rendőrség újra vádat emelt az üzletember ellen, egy 200 ezer eurós adócsalási ügyben.

Júliusban írtunk arról, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) pénzügyi egységének korábbi főnöke, Bernard Slobodník vallomásában mesélte el, hogyan keresték meg őt a korábbi országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar és a nyitrai oligarcha, Norbert Bödör. Gašparnak és Bödörnek ugyanis nem tetszett, hogy a Slobodníkhoz tartozó rendőrök őrizetbe akarták venni az adócsaló Bašternák embereit, akinek lakókomplexumában a korábbi miniszterelnök, Robert Fico is élt.

(TASR/para)