Korábban Győrbe jártak velük a megyeriek, mostantól a sportklubot működtető cég használhatja

2021. október 1. - 08:00 | Régió

Közel egy éve áll két önkormányzati autóbusz kihasználatlanul, most meg tudtak egyezni róla, hogy a városi sportklubot (MŠK) működtető cég használja a jövőben. Noha kis híján ismét lekerült a napirendről.

Korábban Győrbe jártak velük a megyeriek, mostantól a sportklubot működtető cég használhatja
Archív felvételek: Nagymegyer / Facebook

Egy nemzetközi projektből éveken keresztül működtetett buszjáratot Nagymegyer önkormányzata az SAD buszvállalat közreműködésével a város és az onnan mintegy 20 kilométerre található Győr között. A projekt finanszírozása ugyanakkor tavaly november elején lejárt, a város pedig a járatok üzemeltetését saját forrásból nem folytatta.

Tavaly novemberben az önkormányzat saját Facebook-oldalán jelezte, hogy a viszonylag új buszokat kifogástalan állapotban kapták vissza az SAD-tól, a két busz összesen mintegy 300 ezer kilométert tett meg. Azóta viszont a buszjáratok kihasználatlanul parkoltak a termálfürdőnél, majd a focipályánál.

Lényegében hónapok óta arról (is) folyik a vita a nagymegyeri önkormányzaton belül, hogy mi legyen a két Iveco Crossway típusú autóbusszal, de mostanáig nem tudott a polgármester és a képviselő-testület dűlőre jutni, a javaslat számos alkalommal lekerült emiatt a napirendről.

Holényi Gergő polgármester korábban a buszok eladására is javaslatot tett, a képviselők viszont amellett érveltek, hogy a város tartsa meg és használja fel a sportcsapat, illetve helyi iskolák diákjainak, szervezetek tagjainak utaztatására.

Korábban is felmerült, hogy az MŠK kaphatná meg a buszokat, mivel az azt működtető cég rendelkezik licenccel azok működtetésére, de Néveri Sándor (MKP) képviselő a nyár elején beszámolt arról is, hogy egyeztetéseket folytatott Dunaszerdahellyel turisztikai célú utaztatásról utóbbi testvérvárosa, Győr irányába, illetve a termálfürdőt (akkor még) vezető Križan Tiborral arról, hogy a környező falvak lakosait kedvezményesen szállítsák a fürdőbe. Ezek a témák végül elsikkadtak, az e heti képviselő-testületi ülésre pedig már konkrét határozati javaslat érkezett a városi hivataltól arról, hogy a buszokat az MŠK-nak (mármint a cégnek) kölcsönözzék ki ingyen.

Holényi kifejtette, hogy a buszokat a sportcsapat utaztatására használnák, ugyanakkor igénybe vehetnék azt tőle kedvezményes áron a városi iskolák, óvodák és szervezetek is. Miután a cég használatba vette az autóbuszokat, minden azokkal kapcsolatos költség őt terhelné.

Barczi Dániel (MKP) képviselő nem látta tisztázottnak azt a kérdést, hogy az MŠK mint városi cég felhasználhatná-e ilyen módon a buszokat mint a város vagyonát haszonszerzési célra, Holényi viszont azzal érvelt, hogy a TSM is a város gépeit használja, a termálfürdő pedig a sétányon lévő standokat haszonszerzésre. Barczi szerint ezt nem éppen így van, mivel például a TSM esetében a gépek a cég vagyonát képezik.

A képviselő mindenesetre levetette volna a napirendről a javaslatot, és a jelenlévő nyolcból másik három képviselő is támogatta ebben. Végül az eredeti javaslatról szavaztak, és néhányan közben meggondolták magukat, és támogatták a buszok ingyenes kikölcsönzését, hatan szavaztak mellette.

(SzT)