A korábban véltnél több szén-dioxidot vesz fel a Déli-óceán

2021. április 29. - 10:10 | Tech

A korábban véltnél több szén-dioxid felvételére képes a Déli-óceán - állapították meg svájci tudósok.

A korábban véltnél több szén-dioxidot vesz fel a Déli-óceán
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A berni kutatóknak sikerült a Déli-óceán szén-dioxid-felvétele körüli bizonytalanságokat csökkenteni.

Az óceán úgy enyhíti a globális felmelegedést, hogy az emberi tevékenységgel okozott szén-dioxid-kibocsátás hatalmas tömegét nyeli el. A Déli-óceán mintegy negyven százalékkal részesedik a szén-dioxid-felvételben.

Az eddigi klímamodellek azonban nagy szórást mutattak, amikor arról volt szó, hogy a jövőben mennyi szén-dioxidot fog az óceán ténylegesen elnyelni.

"Régóta igyekeznek megoldani a problémát a kutatók. Most sikerült a bizonytalanságot körülbelül 50 százalékkal mérsékelni"

- idézte Jens Terhaart, a Berni Egyetem Oeschger Klímakutató Központjának tudósát az egyetem közleménye.

A számítások azt mutatták, hogy a Déli-óceán a 21. század végére az eddig véltnél 14-18 százalékkal több szén-dioxidot nyelhet el.

A Science Advances szerdán megjelent számában bemutatott módszerükben központi jelentősége van az emberi tevékenységből származó szén-dioxid felvétele és a felszíni tengervíz sótartalma közötti összefüggésnek.

Az alacsony sótartalmú modellekben kevesebb szén-dioxid jutott a mélybe. Magasabb sótartalomból kiindulva az ellenkezője történt: a levegőből több szén-dioxidot vett fel a víz. Mivel a berni kutatók megfigyelések alapján meghatározott sótartalommal dolgoztak, sikerült javítani a modelles előrejelzések érvényességén.

(MTI)

Címkék: szén-dioxid, óceán