Korábbi országos rendőrfőkapitány, a kassai Tabačka igazgatója, bokszoló és kajakos – kik beszélnek magyarul (is) a parlamentben?

2023. október 3. - 17:43 | Belföld

Habár magyar párt ezúttal sem jutott be a parlamentbe, néhány magyar és magyarul is beszélő képviselőjelölt mandátumot tudott szerezni. Jaroslav Spišiak gyakorlatilag a 4. ember lett a Progresszív Szlovákiában, Tankó Viliam az OĽaNO listáján pedig több tapasztalt politikust is maga mögé utasított. Újra bejutott Grendel Gábor, aki a lista végéről karikáztatta fel magát, Matovičhoz hasonlóan. Összesen 6 magyar vagy magyarul is beszélő képviselőt találtunk, emellett van egy komáromi „proletárka” a Smerben és egy magyarul nem beszélő magyar az SaS-ben.

Korábbi országos rendőrfőkapitány, a kassai Tabačka igazgatója, bokszoló és kajakos – kik beszélnek magyarul (is) a parlamentben?
A Gypsy Warrior is parlamenti képviselő lesz (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Habár magyar párt nem jutott be a parlamentbe, ezúttal is több magyar és magyarul (is) beszélő képviselő szerzett mandátumot. A régi képviselők közül Grendel Gábor újra tagja lesz a törvényhozásnak, több mint 28 ezer szavazattal a 6. helyre ugrott előre. Grendel ugyanis az OĽaNO „jó szokásához” híven a lista végére került, közvetlenül Igor Matovič mellé, a 149. helyre.

A fiatal bokszoló, aki beérte a belügyminisztert

Az OĽaNO-nak lesz azonban még egy magyarul is beszélő képviselője: a vágai Tankó Viliam bokszoló, aki magát romának vallja. Ő volt az, akit két párt, az OĽaNO mellett a Szövetség is a listájára vett, viszont ő csak az OĽaNO-nak írta alá a listára kerüléshez szükséges becsületbeli nyilatkozatot.

További csavar az ügyben, hogy Tankó a Szövetség elnökének, Forró Krisztiánnak a cégében dolgozott. Most valószínűleg már nem lesz szüksége erre a munkára..

Viszont Tanko bekerülése komoly meglepetés, hiszen ő az 54. helyről karikáztatta magát előre, és 20 626 szavazattal csaknem megelőzte még Roman Mikulec korábbi belügyminiszter, aki 21464 szavazattal ugrott a 9. helyre.

Olyan tapasztalt politikusokat utasított maga Jozef Viskupič, Nagyszombat megye megyeelnöke, Anna Záborská sokszoros parlamenti képviselő,

aki a korábbi paralmentben (is) az abortusz szigorítását szerette volna elérni, és Jožo Pročko humorista illetve Ľubomír Galko, aki korábban még az SaS színeiben volt védelmi miniszter. Tankó Vili – „művésznevén” „Gypsy Warrior” – jelenleg is aktív bokszoló, készül a párizsi olimpiára.

Spišiak is előkelő helyre ugrott

Jaroslav Spišiak (PS) ugyan szlovák nemzetiségű, de miután magyar az édesanyja, magyar faluban nőtt fel és sokáig Dunaszerdahely járási rendőrkapitánya volt, jól beszél magyarul. Ő a 15. helyről ugrott előre a nagyon előkelő 4. helyre, amihez több mint 69 ezer karika kellett.

Ezzel ő lett a Progresszív Szlovákia 4. legnépszerűbb politikusa, csak a párt legmagasabb szintű vezetői, Michal Šimečka, Michal Truban és Lucia Plaváková tudták megelőzni.

A Progresszív Szlovákia listáján jut mandátumhoz Martin Dubéci is, aki szintén jól beszél magyarul. Dubéci az utóbbi években már Kassán él, a Tabačka Kulturfabrik igazgatója. 2016-ban szerepelt a Híd választási listáján is, viszont nem lett képviselő, 2020-ban pedig már a Progresszív Szlovákia listáján indult.

Vlček Erik, a híd a szlovákok és a magyarok közt

Meg akarta szólítani a magyar választókat Peter Pellegrini is, aki a Hlas listájának 26. helyére tette Vlček Erik komáromi kajakost. Vlček maradt a 26. helyen, és be is került a parlamentbe. A paraméternek korábban azt mondta, hogy a dél-szlovákiai régió képviseletét tartja a feladatának.

„Bízom benne, hogy a pártunkban Vlček Erik lesz a képzeletbeli híd a szlovákok és a magyarok között, a magyar kisebbség hangja lehet a Hlasban” – jelentette ki a jelölt bemutatásakor Pellegrini.

Magyart nem, de Komáromi járásból találtunk egy 27 éves képviselőt a Smer listáján is: Zuzana Matejíčková pati vállalkozóként mutatkozott be a jelöltlistán. A közösségi médiában nem találtunk utalást arra, hogy bármi köze is lenne a szlovákiai magyarsághoz, a reklámjaiban a Smer által használt kliséket alkalmazta, támadta Zuzana Čaputová államfőt, és szívesen fényképezkedett Robert Kaliňák volt belügyminiszterrel vagy Ľuboš Blahával a Smer kommunista ideológusával.

Blaha valószínűleg nagy benyomást tett rá, mivel az egyik közösségi médiában a „proletarkazuzana” nevet viseli.

A SaS egyelőre csak egy magyarul nem beszélő magyart küld a parlamentbe

Az SaS listáján Ravasz Ábel korábbi roma ügyi biztos, a Híd korábbi politikusa szerepelt a legelőkelőbb, a 31. helyen magyar képviselőjelöltként, de nem jutott be a parlamentbe. A pártnak egy magyar, de magyarul nem beszélő képviselője azonban így is lesz:

Ondrej Dostál a 7. helyre ugrott a 15-ről, és ő már az előző parlamentben is magyar nemzetiségűként regisztráltatta magát.

Az SNS-nek és a KDH-nak nincs magyar nemzetiségű vagy magyarul is beszélő jelöltje.

- lpj -