A korábbi országos rendőrfőkapitánynál razziázott a NAKA, őrizetbe vették Gašpart, Hraškót, Krajmert és Slobodníkot is

2020. november 5. - 07:28 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a kora reggeli óráktól razziát tartott a korábbi országos rendőrfőkapitánynál, Tibor Gašpar nyitrai otthonában. Az értesülést Gašpar jogi képviselője, Marek Para is megerősítette a TASR hírügynökségnek.

A korábbi országos rendőrfőkapitánynál razziázott a NAKA, őrizetbe vették Gašpart, Hraškót, Krajmert és Slobodníkot is
Fotó: TASR - archív

Gašparon kívül a NAKA korábbi vezetőjénél, Peter Hraškónál, a Nemzeti Korrupcióellenes Egység egykori vezetőjénél, Róbert Krajmernál, valamint a Pénzügyőrség korábbi igazgatójánál, Bernard Slobodníknál is megjelentek a rendőrök csütörtökön.

A Denník N úgy tudja, mind a négyüket őrizetbe vették. A rendőrségi akcióról elsőként az Aktuality és a Topky tájékoztatott.

Jana Tökölyová, a Speciális Ügyészi hivatal szóvivője később megerősítette, hogy a Tisztítótűz (Očistec) fedőnevű akció keretén belül több személyt őrizetbe vettek, akiket különféle bűncselekményekkel - mint bűnözői csoport alapítása, fenntartása és támogatása, korrupciós bűncselekmény, valamint hivatali hatáskörrel való visszaélés - gyanúsított meg a NAKA nyomozója.

Mivel a nyomozati műveletek még folyamatban vannak, a szóvivő bővebb információval nem szolgált.

Gašpart Nyitra városrészében, Janíkovcén vették őrizetbe, Hraškót Pozsonyivánkán (Ivanka pri Dunaji), Slobodníkot pedig Léván. A topky.sk portál információi szerint a letartóztatottak között van Marián Zetocha is, Pavol Vorobjov elődje a NAKA pénzügyi hírszerző egységének élén. Zetocha jelenleg a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) munkatársa.

Akárcsak a korábban lekapcsolt speciális ügyésznél, Dušan Kováčiknál, az eset ezúttal is összefügg az Isten malmai fedőnevű rendőrségi akcióval, valamint a Pénzügyőrség bűnügyi részlegének egykori vezetője, Ľudovít Makó letartóztatásával. A rendőrségi akció a pozsonyi Takáč-bűnbandával függ össze, állítólag mindkettejük esetében felmerül a gyanú, hogy ennek a bűnszervezetnek segítettek. A Makó elleni bizonyítékok olyan erősek voltak, hogy úgy döntött, együttműködik a rendőrséggel, és Kováčikról is tett vallomást.

Ľudovít Makót szeptember 17-én tartóztatta le a NAKA, majd személyi szabadság korlátozásával és zsarolással gyanúsította meg és vizsgálati fogságba helyezték. Kováčikot október 22-én hajnalban vette őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség.

A Denník N információi szerint a csütörtökön őrizetbe vett személyek közül az egyik, Bernard Slobodník együttműködik a rendőrséggel. A Pénzügyőrség korábbi igazgatója pár nappal ezelőtt hosszú órákon át tett vallomást az ügyészségen, de ennek ellenére őt is letartóztatták. Slobodníkot Daniel Lipšic ügyvéd képviseli.

Slobodník tavaly nyáron távozott a hivatalából, miután a neve felbukkant a Threema-üzenetekben, és akkoriban kapcsolatba hozták az albán maffiával. 2015-ben kiderült, hogy egykor 10 ezer eurót adományozott a Smernek, és miután a Smer 2012-ben újra kormányra került, civilből tért vissza a rendőrséghez, majd először a Nemzeti Korrupcióellenes Egység közép-szlovákiai igazgatójává, később pedig a Pénzügyőrség vezetőjévé nevezték ki.

Egy nappal a mai rendőrségi akció előtt, szerdán Tibor Gašpar is megjelent a Speciális Ügyészségen, ahol feljelentést tett Bernard Slobodník és más személyek ellen. Gašpar az ügyészségről távozóban annyit közölt, hogy feljelentést tett az említettek ellen, akik szerinte arra készülnek, hogy besározzák a nevét.

A Specializált Büntetőbíróság bírónője október 25-én döntött arról, hogy Dušan Kováčik speciális ügyész és a vele egyidejűleg letartóztatott Norbert Paksi magas beosztású rendőrtiszt is vizsgálati fogságba kerül. A meggyanúsításuknak köze lehet egy megvesztegetéshez annak kapcsán, ahogyan az ügyészség eljárt a Takáč-klán legutóbbi vezetője, Ľubomír Kudlička 2017-es szabadlábra helyezésekor. Kudličkát 2017-es őrizetbe vétele után a Specializált Büntetőbíróság nemrégiben kinevezett elnöke, Ján Hrubala akkoriban az előkészítő eljárás bírójaként, 100 ezer eurós óvadék ellenében szabadon engedte.

A speciális ügyész esetében azonban felmerült annak gyanúja is, hogy egy NAKA-nyomozó meggyilkolásának előkészítését is segíthette fedezni. A gyilkosság előkészítésével Ľudovít Makót, Marian Kočnert és további három személyt gyanúsítanak. Kováčik az ez ügyben indult nyomozást segíthetett akadályozni azáltal, hogy Makónak dokumentumokat adott át az ügyről.


(TASR/DenníkN/para)