Korábbi párttársai is hátat fordítanak Matovičnak, aki innen-onnan kapargatja össze a szavazatokat a költségvetés elfogadásához

2022. december 1. - 08:26 | Belföld

Szerdán a parlament elkezdett tárgyalni a jövő évi költségvetésről, a szavazásra viszont várhatóan csak jövő héten kerül sor. Igor Matovič még néhány nappal a döntés meghozatala előtt sem tudja, hogyan végződik az egész, ugyanis nemcsak az ellenzéknek van kivetnivalója, hanem már korábbi és jelenlegi társai is kezdenek neki hátat fordítani – írja a HN.

Korábbi párttársai is hátat fordítanak Matovičnak, aki innen-onnan kapargatja össze a szavazatokat a költségvetés elfogadásához
Fotó: TASR - Jaroslav Novák

A Ján Budaj miniszter neve alatt megalakult Polgári és Demokratikus Platform, amely az OĽaNO tíz képviselőjét tömöríti, kifogásolta, hogy Matovič javaslatában nem szerepelnek az önkormányzatoknak szánt kompenzációk és kiadási limitek, ezért azt nem is tudják támogatni. Viszont nagy „lázadás“ nem várható tőlük – Kristián Čekovský képviselő például a HN-nek elmondta, kérni fogják a pénzügyminisztert, hogy halassza el a szavazást a költségvetésről addig, amíg nem születik megállapodás az önkormányzatokkal és az Európai Bizottsággal.

Matovič megerősítette, hogy már dolgoznak ezen, a Milan Kuriak által beterjesztett javaslatot viszont egyelőre nem hagyták jóvá. A miniszter szerint erre csak azt követően kerülhet sor, ha jóváhagyják a költségvetést, ugyanakkor úgy véli, hogy ennek ellenére sikerül megegyezni az elégedetlen platformmal a törvény támogatásáról.

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője szerint a párt korábbi, jelenleg független képviselőinél is házalnak a szavazatokért – Ján Mičovský például korábban már jelezte, hogy számíthatnak rá a voksolásban. Szerdán viszont visszakozott és csatlakozott a Za ľudí három képviselőjéhez. Egy levelet intéztek a koalíció vezetőségéhez, amelyben azt kérik, hogy még a szavazás előtt a parlament söpörje le az asztalról a Tomáš Taraba által beterjesztett javaslatot a büntetőkódexekről. Ez ugyanis arról szól, hogy enyhébb büntetéseket szabnának ki a korrupciós bűncselekményekért. A Za ľudí így akarja megcáfolni azokat a spekulációkat, hogy az OĽaNO ígért valamit Tarabáéknak a szavazatukért.

Šipoš hozzátette: Katarína Hatrákovával és Martin Čepčekkel is beszélni szeretnének – korábban mindketten a párt képviselői voltak. Hatráková a HN-nek elmondta, valószínűleg támogatni fogja a költségvetés elfogadását, Čepček viszont csak akkor hajlandó így tenni, ha elnézést kérnek tőle az őt ért sérelmekért.

A korábbi szövetséges SaS-nél vélhetően hiába kopogtatnak Matovičék. Šipoš szerint az OĽaNO próbál tárgyalást kezdeményezni Richard Sulíkékkal, részükről viszont nincs érdeklődés. Matovič állítása szerint Sulík azt mondta, hogy ha visszavonják a családi csomagot, fontolóra veszik, hogy támogatják a költségvetést. A pénzügyminiszter szerint viszont erre biztosan nem kerül sor.

Az OĽaNO nem várhat segítséget a Smer, a Hlas és a ĽSNS részéről sem, az viszont a malmára hajthatja a vizet, ha az ellenzéki képviselők hiányoznak majd a parlamentből. A költségvetésről ugyanis csak egyszer szavaznak, annak jóváhagyásához pedig elegendő a jelenlévő képviselők többségének a voksa. Tehát, ha Matovič nem is szedi össze a 76 szavazatot, még mindig van esélye, hogy érvényesíttesse elképzeléseit a jövő évi költségvetést illetően.

A HN számításai szerint Matovič ideális körülmények között 73 szavazatot lehet képes összeszedni, ami már akkor elég lehet, ha az ellenzék öt képviselője nem jelenik meg a szavazáson.


(hnonline.sk)