Korčok egy erősebb Európai Uniót akar, Pellegrini szerint viszont Szlovákia számára pusztítóak az elképzelései

2024. február 12. - 19:05 | Belföld

Ivan Korčok, köztársaságielnök-jelölt a külpolitika terén egy erősebb Európai Unió (EU) mellett áll. Szerinte Szlovákiának is érdeke egy erősebb EU kialakítása. Peter Pellegrini (Hlas-SD) elnökjelölt és parlamenti elnök erre úgy reagált, hogy az Unión belüli vétójog soha nem hagyható figyelmen kívül. Kijelentette azt is, hogy Korčok számára minden külföldi érdek fontosabb, mint Szlovákia nemzeti érdeke.

Korčok egy erősebb Európai Uniót akar, Pellegrini szerint viszont Szlovákia számára pusztítóak az elképzelései
Ivan Korčok és Peter Pellegrini (TASR)

Korčok kiemelte, hogy ő és Pellegrini teljesen más véleményen vannak ebben az ügyben. „Pellegrini úr, a vétójog az EU-ban csak egy marketingfogás az ön számára, és nem is az ön fejéből pattant ki. Támogatom az EU közös külpolitikájának megerősítéséről szóló vitát, mert ismétlem, Szlovákia érdeke egy erősebb Európai Unió megléte. Csak ön gondolja, hogy ez fenyegetés“ – mondta Korčok.

Pellegrini rámutatott, hogy az Európai Unió koncepciója, hogy a „nagy európai játékosok egy asztalnál ülnek a kisebbekkel és úgy szavaznak“. Szerinte a kisebb államok szavazata ugyanolyan súllyal bír, mint a nagyoké, amelyeknek meg kell hallgatniuk azok érveit és fenntartásait is. „Ivan Korčok egyértelműen a nagy játékosok kedvében akar járni. Potenciális államfőként nem egyenrangú párbeszédet kíván folytatni, hanem csak a nagyobbak döntéseit, parancsait akarja elfogadni. Lehet, hogy ez kényelmesebb megoldás, de szó szerint pusztító Szlovákia és más kisebb uniós államok számára” – mondta Pellegrini.

TASR