Korčok: Nagy-Britanniának kétféle listája van a kockázatos országokról

2020. július 16. - 15:30 | Belföld

Az Egyesült Királyságnak kétféle listája van a koronavírus terjedése szempontjából veszélyes országokról.

Korčok: Nagy-Britanniának kétféle listája van a kockázatos országokról
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az egyiket a brit külügyminisztérium állította össze, amely Szlovákiát a zöld zónába, a biztonságos országok közé sorolta. A másodikat a közlekedési minisztérium hozta létre, azon a piros zónában, a kockázatos országok között szerepel Szlovákia. Ezt Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter közölte egy sajtótájékoztatón.

„A koordináció hiányát látjuk a brit oldalon"

– mondta a miniszter.

„Naponta tárgyalunk erről, attól a pillanattól kezdve, hogy értesültünk a britek döntéséről"

- mondta Korčok, és hozzátette, csütörtökön is egyeztet az európai ügyekért felelős brit miniszterrel. A két lista összehangolását fogja kérni. Kiemelte, hogy Szlovákiában rendkívül kedvező a járványügyi helyzet, aminek elég oknak kell lennie ahhoz, hogy az Egyesült Királyság felülvizsgálja az ügyet.

„Ez a dolog vita tárgyát képezi Nagy-Britanniában is"

- mondta a külügyi tárca vezetője.

A Brexittel kapcsolatban Korčok azt mondta, a tárgyalások jelenleg nehéz szakaszban vannak. A miniszter úgy fogalmazott, a Nagy-Britannia és az Európai Unió (EU) közötti „házasság” úgy ér véget, hogy becsapják az ajtót, és nem lehet tudni, hogy „a válás után” hogyan folytatódik az együttműködés.

„Nagy-Britannia stratégiai partnere Szlovákiának, és az egész uniónak, nagy kár lenne, ha nem tudnánk pontosan, milyenek lesznek a kapcsolataink"

– fogalmazott a miniszter, és arra szólította fel Nagy-Britanniát, használja ki az utolsó hónapokat, és konstruktívan álljon a tárgyalásokhoz.

TASR