Korčok nem örül a büntetőjogban jóváhagyott változtatásoknak

2024. február 9. - 17:31 | Belföld

Ivan Korčok köztársaságielnök-jelölt szerint rossz hírt jelentenek Szlovákiára nézve a büntetőjogban jóváhagyott változtatások. Hangsúlyozta az államfő szerepét hasonló helyzetekben, amikor is szerinte Szlovákia rossz irányba mozdul el. Ezt a pénteki sajtótájékoztatóján közölte.

Korčok nem örül a büntetőjogban jóváhagyott változtatásoknak
TASR-felvétel

„Az államfőnek olyan valakinek kell lennie, aki az ilyen feszült helyzetekben teljesen egyértelműen állást foglal, és a rendelkezésre álló hatásköreit és politikai lehetőségeit kihasználva hozzájárul ahhoz, hogy meglegyen az egyensúly, és Szlovákia ne billenjen ki egy irányba” – jelentette ki Korčok azt is hozzátéve, hogy a mostani helyzetben is nyilvánvaló az elhajlás a polgárok érdekeitől. Az említett elvnek szerinte bármilyen kormánnyal szemben érvényesnek kell lennie.

Korčok elutasítja a koalíció azon érveit, melyek szerint a Büntető törvénykönyv módosításához megvolt a mandátuma a választóktól. Szerinte ilyen jelentős változtatásokról semmilyen vita nem zajlott a választások előtt. A módosítások elfogadásának módját is kifogásolta. Felszólítja a kormányt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Szlovákiát ezzel összefüggésben ne érjék szankciók az Európai Unió részéről.

TASR