Korčok szerint a kormány nem tervez több Szputnyik vakcinát vásárolni

2021. június 12. - 08:37 | Belföld

Szlovákiában 200 ezer Szputnyik oltóanyag van raktáron, ezért a kormány nem tervezi további adagok vásárlását. Erről Ivan Korčok külügyminiszter beszélt a francia France 24 csatornának adott interjújában.

Korčok szerint a kormány nem tervez több Szputnyik vakcinát vásárolni
TASR

Korčok elmondta, hogy egy kritikus pillanat felé közeledünk, amikor az emberek hajlandósága a covid elleni oltásra csökken.

„Fokoznunk kell a kampányt, és ösztönöznünk kell az embereket az oltásra, mert ez a szabadsághoz vezető út”

– húzta alá.

A műsorvezető a Szputnyik V oltással kapcsolatban néhány hónappal ezelőtti kritikájára emlékeztette Korčokot, amikor is azt mondta, hogy ez „információs hibrid háború volt Oroszország részéről”. Korčok erre úgy reagált, hogy e szavakat akkor használta, amikor az fontos volt Szlovákia számára. Szerinte az oltás nagy politikai problémát okozott az országban.

Egyúttal kijelentette, hogy a Szputnyik V oltóanyag használatát jelenleg engedélyezték, de az embereket tájékoztatják arról, hogy ez nem regisztrált oltás. Hivatkozott egy néhány hónappal ezelőtti felmérésre is, amely kimutatta, hogy Szlovákiában a lakosság egy bizonyos része csak ezzel a vakcinával oltatná be magát.

„Ma azt látjuk, hogy jelentősen csökkent azok száma, akik szívesen oltatnák be magukat a Szputnyikkal”

– mondta Korčok, hozzátéve, hogy eddig mintegy 5-600 ember mutatott érdeklődést iránta.

(aktuality.sk)