Korčok: Szlovákia esetében a legkisebb az esély arra, hogy az állampolgárai kiviszik a vírust külföldre

2020. május 26. - 08:10 | Belföld

Kicsi az esély arra, hogy a vírus Szlovákiából fog tovább terjedni. Ezt hétfőn jelentette ki Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter, miután videokonferencia keretében tárgyalt a cseh, osztrák és magyar külügyminiszterekkel a határokon érvényes korlátozások esetleges enyhítésének összehangolásáról.

Korčok: Szlovákia esetében a legkisebb az esély arra, hogy az állampolgárai kiviszik a vírust külföldre
Fotó: TASR

Korčok elmondása szerint Szlovákia támogatta Magyarország bevonását a határok megnyitásáról szóló tárgyalásokba. Egyben üdvözölte, hogy Magyarország elsőként engedte be a területére a szlovák állampolgárokat a negatív koronavírus-teszt követelménye nélkül. A kormány határozata értelmében a szlovák állampolgárok legfeljebb 48 órára utazhatnak ki nyolc európai országba, ha megfelelnek a célország által támasztott feltételeknek.

„A környező államok külügyminiszterei tudatában vannak, hogy a mi országunk produkálta a legjobb eredményeket a világjárvány elleni küzdelemben, ezért arra kértem őket, hogy az állampolgáraink Ausztriába és Csehországba is teszt nélkül utazhassanak. Annál is inkább, mert arra van a legkisebb esély, hogy a járvány Szlovákiából terjed tovább. El kell mondani azt is, hogy a partnereink hasonló könnyítéseket várnak tőlünk” – jegyezte meg a külügyminiszter.

Mint ismert, Csehország szerdától beengedi a szlovák állampolgárokat 48 órára koronavírusteszt és kötelező karantén nélkül – ez pedig ugyanúgy fordítva is érvényes lesz. Ezt Igor Matovič kormányfő jelentette be a közösségi hálóján, miután telefonált Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel.

Az osztrák, cseh és magyar külügyminiszter arról tájékoztatták szlovák kollégájukat, hogy a határaikat a szomszédos országokkal – Szlovákiát is beleértve – június 15-én tervezik megnyitni. „Az, hogy Szlovákia hogyan fog állni ehhez a kérdéshez, attól függ, hogy milyen lesz a helyzet a szomszédoknál, valamint azokban az országokban, amelyekkel szintén megnyitják a határaikat” – hangsúlyozta Korčok, aki egyben utalt rá, hogy figyelembe fogják venni a szlovák állampolgárok igényét a horvátországi nyaralásra.


(TASR)