Korčok: Ukrajna támogatása Szlovákia érdeke

2024. február 24. - 13:16 | Belföld

Ukrajna támogatása Szlovákia érdeke. Ezt hangsúlyozta Ivan Korčok elnökjelölt, volt külügyminiszter az ukrajnai orosz invázió kezdetének második évfordulója kapcsán.

Korčok: Ukrajna támogatása Szlovákia érdeke
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Arra a következtetésre jutott, hogy Ukrajnában csak akkor lesz béke, ha Oroszország abbahagyja a harcot.

"Pontosan két év telt el azóta, hogy az Orosz Föderáció úgy döntött, hogy lábbal tiporja a nemzetközi jogot és megtámadja keleti szomszédunkat, Ukrajnát"

- jelentette ki Korčok. Kijelentette azt is, hogy ez idő alatt láthattuk a szlovákok szolidaritását, az ukrán nemzet hősiességét, valamint háborús bűnöket és polgári célpontok elleni orosz bombázásokat.

Úgy véli, hogy Szlovákiában nem lehet kellőképpen meggyőzni és elmagyarázni az embereknek az ukrajnai háborúnak Szlovákia és Európa biztonságára gyakorolt ​​végzetes hatását. Bírálta a populisták és egyes politikusok kijelentéseit. Hangsúlyozta: Szlovákia érdeke Ukrajna kell, hogy legyen, mint biztonságos partner az Európai Unióban.

"Ukrajna biztonsága a mi biztonságunkat is növeli. A virágzó Ukrajna új fejlődési lehetőségeket jelent Szlovákia keleti részén. Az is világos, hogy minél inkább elveszíti Ukrajna a háborút, annál közelebb kerül a háború a határainkhoz"

– mutatott rá. .

Elutasítja egyes politikusok "hamis békefelhívását", valamint azt a véleményt, hogy Ukrajnának el kellene fogadnia területei egy részének elvesztését.

"Azonban minden béke első feltétele, hogy az orosz bombák ne hulljanak le az ukrán iskolákra, óvodákra és kórházakra. Az pedig, hogy Ukrajna milyen békét és milyen körülmények között fogad el, az ukránokon múlik. Addig is kötelességünk támogatni Ukrajnát. és mindent meg kell tenni azért, hogy megvédje magát”

– tette hozzá, hozzátéve, hogy ebben a háborúban Oroszország az agresszor, Ukrajna pedig az áldozat.

TASR/para