Kórházbezárás nem lesz, a reform viszont elkezdődhet

2019. szeptember 27. - 12:16 | Belföld

Pénteken jóváhagyta a kormány az egészségügyi ellátásról szóló törvényt, amely a kórházak megreformálását hozza magával. A hírt Peter Pellegrini (Smer-SD) is megerősítette a kormányülés után, és elmondta, a reform végrehajtását több választási ciklusra tervezik. Hozzátette, ha a reform a parlamentben az eredetileg tervezetthez képes máshogyan alakulna, ő, és Andrea Kalavská (Smer-SD) egészségügyi miniszter visszavonhatja a tárgyalásra bocsátott anyagot. Hangsúlyozta továbbá, hogy a reform nem jár kórházbezárásokkal.

Kórházbezárás nem lesz, a reform viszont elkezdődhet
Fotó: tasr

„A szlovákiai páciensek megérdemlik ezt a reformot, ezért úgy döntöttünk, a kormány ma jóváhagyja és a parlament elé terjeszti" - mondta Pellegrini. A reformtervezet azután kerül a kormány elé, hogy Robert Fico, a Smer-SD elnöke elutasította, azzal, hogy alkotmánytörvény formájában terjesszék elő. Pellegrini, miután tárgyalt erről Ficóval és a képviselői klub tagjaival, reményét fejezte ki, hogy a Smer-SD átértékeli az álláspontját és csatlakozik a széles politikai konszenzushoz.

„Most időt nyertünk, hogy konszenzusra jussunk. Az első olvasat, amely arról szól, hogy továbblépünk-e egyáltalán vagy sem, jó lesz arra, hogy kiderüljön, csak a koalíció támogatja-e a tervezetet, vagy az ellenzék is, és hogy nem lesz-e politikai harc tárgya a kórházreform" - foglalta össze Pellegrini.

A Kalavská igyekezett minél szélesebb politikai támogatást szerezni kórházak besorolásának megvalósításához. Kisebb módosítások után megszavazta az anyagot az ellenzéki SaS, az OĽaNO és a Sme rodina, de a Most-Híd is. Pellegrini szerint a kórházreform sikeres lehet. Azt mondta, nem aludna nyugodtan, ha útját állná a szlovákiai egészségügyi ellátás fejlődésének.

„A javaslat célja elsősorban a betegek biztonságának növelése és az intézményi ellátás minőségének javítása" - áll a dokumentumban. Az erőforrások hatékony felhasználását helyi, regionális, országos kórházak, valamint speciális központok létrehozásával kell támogatni. További cél a speciális egészségügyi ellátás és az invazív beavatkozások koncentrálása a kórházakban, ahol megteremtik az ehhez szükséges feltételeket, ezáltal emelve az egészségügyi ellátás színvonalát. A javaslat értelmében ha egy kórház nem nyújt minőségi ellátást, vagyis nem végzik el az intézményben a meghatározott számú orvosi beavatkozásokat, az egészségbiztosítónak nem kell szerződést kötnie a kórházzal ezekre a beavatkozásokra.

TASR