A kórházi műtéteket is veszélybe sodorják az őrülten emelkedő energiaárak

2022. január 4. - 13:15 | Belföld

A kórházak nemcsak a koronavírus-járvány újabb hullámára készülnek, hanem a magasabb energiaárakra is. Ezek majd az egészségügyi ellátások kifizetésében fognak tükröződni, tehát a kórházaknak több pénzt kell kérniük a biztosítóktól.

A kórházi műtéteket is veszélybe sodorják az őrülten emelkedő energiaárak
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Szlovákiában 98 úgynevezett akut kórház van, amely ellát minden egészségügyi problémával küzdő beteget. A kórházak tartozásai pedig tovább nőnek majd, ha megérkeznek a nagyobb számlák az energiáért. Marian Petko, a Szlovákiai Kórházszövetség elnöke szerint a kórházaknak nem feltétlenül kell automatikusan elegendő pénzügyi háttérrel rendelkezniük a standard egészségügyi ellátás biztosítására. A gyakorlatban ez annyit jelenthet, hogy elhalaszthatnak bizonyos műtéteket a befizetetlen számlák miatt.

Peter Visolajský, az Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke szerint akárcsak az élet többi területét, az egészségügyi ellátás biztosítását is befolyásolják a megnövekedett energiaárak. Szerinte az egészségbiztosítók számára az jelenthet megoldást, ha növelik a biztosítás összegét, amit az állam fizet az emberek után. Jelenleg 31 eurót fizetnek az állami alkalmazottak után, míg egy vállalkozó havonta legalább 79,31 eurót fizet.

Tomáš Kráľ, a ProCare és a Svet zdravia szóvivője szerint az államnak kell biztosítani a kórházak működési feltételeit, az energiaválság idején ugyanis az intézmények képtelenek biztosítani a drága és hiánycikknek számító anyagok stabil beszállítását. Visolajský nem tart tőle, hogy a kórházaknak ne lenne elegendő energiájuk, a problémát inkább az áremelkedésben látja. A kórházak ugyanis március végéig élő szerződésben vannak az egészségbiztosítókkal, de tartanak tőle, hogy már januárban jelentkezhetnek problémák az energiaárak emelkedésével kapcsolatban.

Marian Petko felhívta rá a figyelmet, hogy 50-100 százalékkal nőttek az energiaárak, ezért a kórházak megszólították az egészségbiztosítókat, hogy a kiadások fedezésekor vegyék figyelembe ezt is. Választ viszont egyelőre nem kaptak, így nem tudják, hogy a biztosítók képesek lesznek-e kompenzálni a megnövekedett kiadásokat. Hogy kompenzálni tudják a fizetéseket, az energiaárakat és az inflációt, a költségvetés 5-10 százalékos növelését kérvényezték.

Petko figyelmeztetett, hogy a magasabb kiadások ronthatják a légkört a kórházakban, ami a szolgáltatások leállításához és az alkalmazottak felmondásához vezethet.


(Pravda)

Címkék: kórház, energiaár