Korlátozásokkal sem sikerült megfékezni a járványt Sydneyben, két héttel meghosszabbították a karantént

2021. július 14. - 10:15 | Külföld

Az ausztrál hatóságok szerdán legalább 14 nappal meghosszabbították az ország legnagyobb városában, Sydneyben elrendelt vesztegzár hatályát, miután a három hétig tartó kezdeti korlátozásokkal nem sikerült megfékezni a koronavírus idei legnagyobb járványkitörését.

Korlátozásokkal sem sikerült megfékezni a járványt Sydneyben, két héttel meghosszabbították a karantént
Fotó: TASR/AP

A korlátozások legalább július 30-ig érvényben maradnak, miután 97 új, helyben terjedő esetet jelentettek be, ami enyhe növekedést jelent az egy nappal korábbihoz képest.

Azóta, hogy június közepén a híres Bondi Beach közelében észlelték a mostani járványhullám első esetét, a lezárást kétszer is meghosszabbították. Az 5 milliós kikötővárosban az összes fertőzés száma mostanra valamivel 900 alatt van, és két halálesetet jelentettek, az országban idén először.

A 97 új megbetegedésből 24 ember volt fertőző a közösségben, vagyis a hatóságok arra számítanak, hogy a következő napokban a rendkívül fertőző delta változat további eseteivel kell számolniuk.

Sok nem létfontosságú terméket áruló üzlet zárva van, az iskolások többsége otthon maradt, a lakosok csak a legszükségesebb tevékenységekhez és a testmozgás érdekében hagyhatják el az otthonukat.

A szomszédos Victoria állam, amely a 2020-as év közel egyharmadát zárlat alatt töltötte, eközben a hetek óta legnagyobb napi esetszám-növekedésről számolt be, amely egy bútorköltöztető csapathoz köthető, amelynek tagjai Sydneyből hozták magukkal a vírust a másik államba.

A hét új eset közül az államban egy személy egy futballmérkőzésen vett részt, miközben fertőző volt. Ez azt jelenti, hogy a mérkőzésen tartózkodó kétezer embernek meg kellett vizsgáltatnia magát.

Az államban több száz embernek rendeltek el házi karantént, és lezártak egy lakótömböt, amelyet a költöztető csapat meglátogatott.

A nyomozók a lehetséges kapcsolatra utaló nyomok után kutattak.

Egy harmadik állam, Dél-Ausztrália hatóságai közölték, hogy megpróbálják összerakni a Victoria után oda is utazó bútorszállító csapat mozgását, és hogy az állam korlátozásokat vezethet be a Victoriából utazókra.

Új-Dél-Walesben jelenleg 71 beteg van kórházban a sydneyi járvány kitörése miatt, 20 ember az intenzív osztályon, köztük egy 20 és két 30 év körüli ember.

Úgy tűnik, hogy a vírus átterjedt Sydney korábban nem érintett részeire és regionális területeire is. Egy esetet észleltek a Sydneytől mintegy 200 kilométerre délnyugatra fekvő Goulburnben is.

A gyors lezárások, a gyors kapcsolatfelvétel és a szigorú szociális távolságtartási szabályok betartása segítettek Ausztráliának abban, hogy alacsonyabb legyen a vírusbetegek száma. A kontinensnyi országban alig több mint 31 300 esetet regisztráltak, és 912 haláleset történt.

MTI