A kormány 1,5 millió eurós támogatást folyósít a Tőketerebesi járásnak

2018. május 4. - 16:21 | Régió

A költségvetési tartalékból 1,5 millió eurós támogatást nyújt a kormány a Tőketerebesi járásnak. További félmillió eurót kap Tőketerebes (Trevišov) városa, ha a városi képviselő-testület jóváhagyja az uszoda felújítását.

A kormány 1,5 millió eurós támogatást folyósít a Tőketerebesi járásnak
Fotó: TASR/Roman Hanc

Erről pénteki kihelyezett ülésén döntött a kormány Tőketerebesen. A támogatást az egyes önkormányzatok, szervezetek és egyházak által beterjesztett projektek finanszírozására fordítják.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő elmondta: az eredetileg tervezett, a legkevésbé fejlett járásoknak nyújtott egymillió eurós támogatást utólag megemelték. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban azt az „erkölcsi adósságot” említette, amely az évek óta befejezetlen királyhelmeci (Kráľovský Chlmec) sportcsarnok miatt halmozódott fel. „A város kész anyagilag hozzájárulni az építkezéshez és megkértek, hogy a kormány is járuljon hozzá 500 000 euróval a Hunyadi utcai alapiskola melletti, félbehagyott tornacsarnok befejezéséhez” – fejtette ki Pellegrini. A kormány további 500 000 eurót szán a tőketerebesi uszoda átépítésére, amennyiben a polgármester és a képviselők jóváhagyják a városi hozzájárulást.

Marek Čižmár, Tőketerebes polgármestere ezzel kapcsolatban elmondta: a kormány által nyújtott támogatást nem csupán az uszoda felújítására fordítják. 150 ezer euróból az Andrássy-kastély parkjának járdáit újítanák fel.

A fennmaradó egymillió euróból a kormány százezret fordít a királyhelmeci ravatalozó átépítésére és modernizálására, ötvenezret pedig a tiszacsernyői alapiskola udvarának felújítására. További 47 ezer euróból újítják fel Bodrogszentes (Svätuše), 40 ezerből pedig Garany (Hraň) úthálózatát. A maradék pénzt további utak, járdák és községházák felújítására fordítják

A kormány pénteken 214 476 eurós támogatást hagyott jóvá két Nyitra megyei, határon átívelő projektre, melyek finanszírozását uniós forrásokból egészítik ki. Összesen 117 651 eurót fordítanak a szlovákiai Helembát és a magyarországi Ipolydamásdot összekötő Ipoly-híd építésére. A dunaradványi komp és egy helyi út kiépítésének projektjét 96 825 euróval támogatja a kormány.

TASR