A kormány 50 millió eurós kompenzációt fizet a mezőgazdászoknak a szárazság okozta károk enyhítésére

2022. október 3. - 16:58 | Belföld

Az állam az idei év végéig 50 millió eurós kompenzációt akar kifizetni az idei szárazságok okozta károk enyhítésére. Ez főként azokat a kereskedelmi állattenyésztőket érintheti, akiknek megnövekedett takarmányköltségei voltak. A felhívást a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) nyitja meg október 20-án, és nyolc napig lehet majd élni vele – számolt be róla Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter, aki szerint egy tenyésztő legfeljebb 500 ezer eurós összeget kaphat.

A kormány 50 millió eurós kompenzációt fizet a mezőgazdászoknak a szárazság okozta károk enyhítésére
Fotó: TASR

„Az elemzések kimutatták, hogy a nyár második felében érkező szárazság nem érintette a sűrűn vetett gabonaféléket. Főként a széna- és szilázsnövények voltak érintettek, különösen a silókukorica és a szemes kukorica termesztése. Az elemzések szerint a szárazság elsősorban az állattenyésztőket sújtotta. A segély ezért a tenyésztőkre irányul majd, akiknek kompenzáljuk a megnövekedett takarmányköltségeket, és ezzel a szárazság által sújtott növénytermesztőket is támogatjuk” – mondta a miniszter.

A kompenzációt három sávra osztják majd az úgynevezett aszálytérkép alapján, amit a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, a Statisztikai Hivatal, valamint a Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Központ adatai alapján alkottak meg.

A PPA október 20-án nyitja meg a felhívást, és nyolc napig lehet majd élni vele. Vlčan szerint, ha az év végéig ki akarják fizetni a kompenzációt, akkor a felhívást nyolc nap után le kell zárniuk.


TASR/para