A kormány az Isztambuli Egyezmény jóváhagyását javasolja, de valójában ez nem igaz

2020. február 18. - 13:21 | Belföld

A kormány kedden újabb határozatot fogadott el az Isztambuli Egyezménnyel kapcsolatban. Ebben azt javasolja a parlamentnek, hogy az elutasító állásfoglalás helyett adja hozzájárulását az Isztambuli Egyezmény ratifikálásához.

A kormány az Isztambuli Egyezmény jóváhagyását javasolja, de valójában ez nem igaz
Az Isztambuli Egyezmény elutasítását Andrej Danko SNS-elnök követelte, miután Zuzana Čaputová államfő kijelentette: ha a parlament rábízza az egyezmény ratifikációját, ő aláírja azt (Fotó: TASR)

A kormány azonban valójában nem akarja elfogadni az Európa Tanács egyezményét, amely a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szól.

Sőt, a február 18-i rendkívüli parlamenti ülést többek között azért hívták össze, hogy az egyezményt elutasítsák. Azonban az ülés előtt egy nappal - hétfőn (február 17.) - több jogász is felhívta a figyelmet, hogy az alkotmány értelmében a kormány egy nemzetközi szerződést csak jóváhagyásra terjeszthet a parlament elé.

Tehát mivel a parlamentneklehetőséget kell adni arra, hogy hozzájárulhasson az egyezmény ratifikálásához, a kormánynak kedden reggel meg kellett változtatnia eredeti - elutasító - határozatát. Ehelyett pedig azt kell javasolniuk a parlamentnek, hogy fogadják el az Isztambuli Egyezményt, amit valójában nem elfogadni, hanem - eredeti szándékuk szerint - elutasítani akarnak.

Az, hogy mi lesz az egyezmény sorsa, a kedden délután egykor kezdődő rendkívüli parlamenti ülésen derül ki.

(para/TASR)