A kormány azt akarja, hogy csak éttermekben lehessen fizetni az ebédjegyekkel, de a döntést az emberekre bízhatják

2020. május 21. - 12:12 | Belföld

A kormány úgy támogatná a koronavírus-járvány sújtotta vendéglátóipari egységeket, hogy az ebédjegyekkel csak éttermekben lehetne fizetni, Richard Sulík gazdasági miniszter ugyanakkor ellenzi a módosítást. Emellett az is szóba került, hogy az alkalmazottak választhassanak az ebédjegyek és a pénzbeli támogatás között.

A kormány azt akarja, hogy csak éttermekben lehessen fizetni az ebédjegyekkel, de a döntést az emberekre bízhatják
Fotó: TASR

Az ebédjegyekre vonatkozóan a kormány tárgyal arról, hogy az alkalmazottak dönthessék el, hogy ebédjegyeket vagy pénzbeli hozzájárulás által magasabb fizetést szeretnének. A lehetséges megoldások közt azonban szerepel az is, hogy csak éttermekben lehessen fizetni az ebédjegyekkel.

Erről Veronika Remišová (Za ľudí) régiófejlesztésért és beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes beszélt a RTVS vasárnapi politikai műsorában.

„Támogatnánk az éttermek segítését is, például olyan módon, hogy az ebédjegyeket csak éttermekben lehessen felhasználni, ne lehessen velük fizetni az üzletekben. Megfontolhatjuk, hogy ne vezessünk-e be olyan utalványokat, amelyeket csak éttermekben lehetne felhasználni” – mondta Remišová a műsorban.

Richard Sulík gazdasági miniszter azonban a Pravdának úgy nyilatkozott, hogy ellenezne egy ilyen módosítást, szerinte ugyanis az lenne az igazságos, ha az emberek dönthetnének arról, hogy mit kezdjenek az ebédjegyekkel. „Ha valaki élelmiszert akar vásárolni egy üzletben, és abból főz valamit, az ugyanaz” – magyarázta a lapnak.

A kormányprogramban is szerepel az ebédjegyekre vonatkozó módosítás terve, konkrétan az, hogy az alkalmazottak dönthessék el, ebédjegyeket vagy pénzbeli hozzájárulást szeretnének a fizetésükhöz. Nem ez lenne az első ilyen próbálkozás: 2011-ben éppen Igor Matovič (OĽaNO) javasolta ugyanezt. Akkor nagyon kevés, csupán egyetlen szavazat hiányzott a módosítás elfogadásához, a 140 jelen lévő képviselőből 70 támogatta.

Martin Hošták, Munkaadók Országos Uniójának (RÚZ) titkára szerint az ebédjegyek hosszú ideje megrövidítik a munkavállalókat, a munkaadókat, valamint a vendéglátóipari szolgáltatókat is az utalványok kibocsátóinak fizetendő díjakkal, ezáltal ugyanis csökken a ebédjegy értéke. A szakértő szerint az adminisztratív teher is jelentős, amely az ebédjegyek bebiztosításával kapcsolatos.


(Pravda/para)

Címkék: ebédjegyek, éttermek