A kormány csak növeli az önkormányzatok költségeit, ahelyett, hogy segítene nekik

2022. augusztus 22. - 18:34 | Belföld

Egy héttel ezelőtt Besztercebányán, ma Nagyszombatban tiltakoztak a falvak és városok képviselői, mert szerintük a kormány egyáltalán nem foglakozik a települések egyre rosszabb anyagi helyzetével. Szerintük a kabinet nem vesz tudomást arról, hogy költségeik hónapról hónapra több ezer vagy akár 10 ezer euróval emelkednek. Szeptember elején országos tiltakozás lesz Pozsonyban.

A kormány csak növeli az önkormányzatok költségeit, ahelyett, hogy segítene nekik
Fotó: Facebook

Nagyszombat megye településeinek több száz képviselője tiltakozott ma a megyeközpontban a kormány tétlensége miatt. A regionális tiltakozást a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) szervezte, amely már a nyár kezdetén sztrájkkészültséget hirdetett, mert a kormány ebben a nehéz gazdasági helyzetben pénzt akar elvonni tőlük. A legnagyobb problémájuk az úgynevezett inflációellenes vagy családtámogatási törvénnyel van, amely az önkormányzatok rovására növelné a családtámogatás mértékét. A ZMOS szerint a kormány saját magával van elfoglalva, nem törődik a települések problémáival.

„Követeljük, hogy a a kormány dobjon mentőövet az önkormányzatoknak, amelyek a legnagyobb iskolafenntartók, hozzájuk tartozik a legtöbb más oktatási és szociális intézmény” – áll a ZMOS által elfogadott petícióban.

Több tízezer euróval magasabb éves kiadások

A településeknek egyre nagyobb problémát okoz a rekordmagasságú infláció, amely havi szinten több ezer vagy akár több tízezer euróval is növelheti a kiadásaikat a kisebb településeknek is. Nemcsak az energia árak nőnek, a már elkezdett projektek befejezése is többe kerül a tervezettnél. „A pályázatok lezárása akár egy évet is igénybe vehet, ennyi idő alatt akkora az áremelkedés, hogy a pályázat megvalósítására szerződött vállalkozók nem tudják az eredeti árból megvalósítani – magyarázta a Paraméternek Balói László (Szövetség-Híd Platform), Hodos polgármestere. – Az önkormányzatoknak fűteniük, világítaniuk kell, az alkalmazottakat fizetni kell.”

Balódi szerint havonta több ezer euróval mennek fel az önkormányzatok költségei. „A szemét elhelyezése a szeméttelepen a falunak 26 ezer euróval kerül majd többe, mint tavaly” – mondott egy példát az inflációra Balódi. A villany árának emelkedése még nagyobb kiadást jelent.

„Egyelőre csak az első négy hónap költségeit kaptuk meg, a január-áprilisi időszakban 10 800 euróval fizetünk többet ugyanakkora villanyfogyasztásért, mint egy évvel korábban” – magyarázta a polgármester.

Az év következő részében a villany ára még emelkedhet is. A gáz ára legalább megduplázódik, legalábbis a fizetett előleg alapján, „Havonta a tavalyi 2600 euró helyett 4800-at fizetünk, vagyis éves szinten ez is mintegy 27 ezer euró többlet, és az éves elszámolásnál lehet, hogy rá kell majd fizetni” – mondta a polgármester.

Tárgyalnának a kormánnyal, de az nem reagál

A ZMOS nem érti azt sem, hogy mi alapján akarja a kormány, hogy az önkormányzatok fizessék az eddig jóváhagyott fizetésemelések egy részét, miközben a kabinet nem ad rá pénzt. Ez érvényes az óvónőkre és a közalkalmazottakra is, akiknek ugyan a kormány emelte a fizetését, de az önkormányzatnak kell a pénzt biztosítania hozzá.

A szövetség úgy véli, csak a kormányintézkedések több száz millió eurós költséget okoznak az önkormányzatoknak éves szinten, a helyzetet pedig még tovább súlyosbítja az infláció.

A ZMOS szerint nincsenek közvetlen tárgyalások a kormány és az önkormányzatok között, habár a kabinet ennek ellenkezőjét állítja. Egy héttel ezelőtt Eduard Heger miniszterelnök arról beszélt, hogy az önkormányzatokat fontos partnernek tartja. A pénzügyminisztérium „testre szabott segítséggel” próbálja kompenzálni az önkormányzatok megnövekedett költségeit, például ingyenes kölcsönöket vagy a korábbi visszatérítendő támogatások elengedését ígéri. A ZMOS azonban ezt nagyon kevésnek tatja, ezért várhatóan szeptember 9-én országos tiltakozást szervez a fővárosban.

- lpj -