A kormány döntött: Szlovákia F-16-os vadászgépeket vásárol az Egyesült Államoktól

2018. július 11. - 13:39 | Belföld

A kormány szerdán döntött a vadászrepülőgépek vásárlásáról.

A kormány döntött: Szlovákia F-16-os vadászgépeket vásárol az Egyesült Államoktól
F-16 (Fotó: TASR)

A kormányfő elmondása szerint az Egyesült Államok ajánlatát ítélték a legjobb megoldásnak, gazdasági és technikai szempontból is. Pellegrini szerint a vadászgépek teljes, több mint 30 éves élettartamát tekintve az amerikai ajánlat 8 százalékkal olcsóbbra jött ki, mint a svéd kormány ajánlata a JAS-39 C/D Gripen típusú vadászgépekre. Pellegrinit ugyanakkor meglepte, hogy a két ajánlat árban mennyire közel volt egymáshoz.

„Mindkét ajánlat versenyképes, és én nagyon örülök, hogy a kormány döntését nem csak geopolitikai meggondolások, vagy a határozottan jobb technikai paraméterek motiválták, hanem hatással volt rá az is, hogy maga az adásvétel is gazdaságilag előnyösebb” – fejtette ki a miniszterelnök. Emlékeztetett, hogy a védelmi minisztériumnak 2024-ig összesen 11,6 milliárd euró fog a rendelkezésére állni, melyet a hadsereg modernizálására és részben a vadászgépflotta felújítására fordíthat.

A kormányfő visszautasította, hogy azért döntöttek volna az amerikai gépek mellett, hogy ezzel párhuzamosan meghosszabbíthassák az orosz MiG-29-es vadászgépek használati idejét. Hozzáfűzte: Peter Gajdoš védelmi miniszter feladata lesz, hogy november 15-ig dolgozzon ki alternatívákat arról, hogyan lehet biztosítani Szlovákia légvédelmét addig, amíg meg nem érkeznek az amerikai vadászgépek. Az egyik lehetőség, hogy ideiglenesen egy szomszédos ország vadászgépflottáját használnák.

Gajdoš szerint az F-16-os egyik legfőbb előnye a Gripennel szemben az, hogy előbbi biztosítja a szárazföldi erők támogatását is. Ľubomír Svoboda, a légierő parancsnoka is úgy véli, hogy az F-16-os vadászgépek harcképessége sokkal nagyobb.

A kormány által elfogadott határozat egyik kiegészítése értelmében a védelmi miniszter csak azután írhatja alá a szerződést az amerikai kormánnyal, hogy azt jóváhagyta a pénzügyminiszter is.

Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminiszter szerint a kormány a gazdaságilag hatékonyabb és kedvezőbb megoldás mellett döntött. Kiemelte: az adásvételt a kormányok egymás között bonyolítják le, nincsenek közvetítők. Hozzátette: az amerikai féllel még meg kell egyezniük a részletfizetés pénzügyi feltételeiben.

TASR/para