A kormány egyetért Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával

2022. július 20. - 18:32 | Belföld

Jóváhagyta a kormány Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. Szerdán kifejezte egyetértését az Észak-atlanti Szerződés erre vonatkozó dokumentumainak ratifikálásával.

A kormány egyetért Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az északi országok NATO-csatlakozását a parlamentnek kell jóváhagynia, ezután Zuzana Čaputová köztársasági elnök ratifikálja. Az anyagban a kabinet deklarálja, hogy teljes mértékben támogatja Finnország és Svédország NATO-tagságát. Ezek az országok a NATO közeli partnerei, egyetértenek az elveinket, valamint a NATO-tagságból eredő értékekkel és kötelezettségekkel - fogalmaznak az anyag beterjesztői, és hozzáteszik, a két ország tagsága erősíteni fogja az észak-atlanti stabilitást és biztonságot, valamint Szlovákia biztonságát.

A dokumentum leszögezi, hogy a kölcsönös konzultációt követően kielégítő válasz született Törökország kérdéseire, amelyek Finnország és Svédország elkötelezettségére vonatkoztak a terrorizmus, mint a NATO-t fenyegető egyik legsúlyosabb fenyegetés elleni küzdelem terén. Ivan Korčok külügyminiszter (SaS-jelölt) üdvözölte Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.

„Nem a szövetség bővítéséről vagy agresszív lépéséről van szó, ez a két ország szabad döntése. Finnország és Svédország döntése a csatlakozásról történelmi jelentőségű, amit a kontinens békéjét és stabilitását fenyegető, példátlan orosz katonai agresszió indokolt, mert a két északi ország már nem lett volna képes egyedül megvédeni magát. Ezért döntöttek úgy, hogy csatlakoznak a NATO-hoz"

– mondta a külügyminiszter.

Finnország és Svédország két hónappal ezelőtt kérte felvételét a NATO-ba, azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A két skandináv ország régóta szorosan együttműködik a NATO-val.

TASR