A kormány egyik terve még közelebb löki a szakadékhoz az önkormányzatokat, figyelmeztet a ZMOS

2022. május 13. - 09:17 | Belföld

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) arra kéri a kormányt és a parlamentet, hogy ne hagyják jóvá a diákok szabadidős tevékenységére szánt félmilliárd eurós támogatást. A ZMOS állítása szerint ez a terv még közelebb löki a szakadékhoz az önkormányzatokat, és figyelmeztet, hogy a felelőtlen intézkedések ellehetetlenítik a települések gazdasági túlélését. A TASR-t Michal Kaliňák, a ZMOS központi irodájának igazgatója tájékoztatta a felhívásról.

„A kormányfő még pénzügyminiszterként jelentette ki, hogy az önkormányzat és az állam olyan, mint egy tüdő, együtt lélegeznek. Ezért felszólítjuk a kormányt, hogy ne is tárgyaljon a szabadidős tevékenységre szánt félmilliárd eurós támogatásról” – áll a ZMOS felhívásában.

A ZMOS ugyanezzel a kéréssel fordul a parlamenthez, elsősorban azokhoz a képviselőkhöz, akik egyúttal önkormányzati, megyei tisztségeket is betöltenek. Emlékezteti őket, hogy ha a parlamentben megszavazzák ezt a javaslatot, azzal saját önkormányzataikat károsítják meg, amelyeknek egyébként is óriási problémákkal kell most megküzdeniük.

A társulás szerint a félmilliárd eurót például az óvodai és iskolai kapacitások bővítésére lehetne felhasználni, az összeg egy részét pedig az iskolaügyi alkalmazottak bérének emelésére, a települések eredeti hatásköreinek keretében. Emellett a pénzből a szociális szolgáltatásokat lehetne bővíteni, ami a felhívás szerint megint csak a gyerekeknek és szüleiknek jelent segítséget, továbbá kompenzálni lehetne belőle az egyre emelkedő energiaárakat és az építkezési alapanyagok drágulását.

A ZMOS emlékeztet, hogy a felelőtlen döntések gazdaságilag nehéz helyzetbe hozzák az önkormányzatokat, amelyek „vállát összesen 4300 hatáskör nyomja, emellett az állam szponzorai, és nemegyszer pénzkiadó automatának használja őket”. A társulás arra is figyelmeztet, hogy az önkormányzatok már most 350 millió eurós éves deficittel küzdenek.


(TASR)