A kormány elárulta, mennyit fizetnek a háztartások az energiáért 2023-ban - havonta, átlagosan legfeljebb 19 eurós növekedés lesz

2022. december 1. - 09:04 | Belföld

A villanyáram ára nem változik, a földgáz ára 15 százalékkal nő, a hőenergiáért szintén 15 százalékkal kell majd többet fizetni.

A kormány elárulta, mennyit fizetnek a háztartások az energiáért 2023-ban - havonta, átlagosan legfeljebb 19 eurós növekedés lesz
Fotó: TASR - Pavel Neubauer

A kormány a ma reggeli kormányülés után bejelentette, hogy mennyivel nő az energia ára 2023. január elsejétől.

Eduard Heger kormányfő tájékoztatása szerint a villanyáram ára változatlan marad, a földgáz ára 15 százalékkal nő és a társasházak fűtésére használt hőenergia is 15 százalékkal nő majd.

"Az intézkedéssel háztartásonként mintegy 3000 eurós támogatást adunk háztartásonként, ha nem lenne az állami támogatás, a háztartások átlagosan ennyivel fizetnének többet egész évben" - jelentette ki a miniszterelnök.

A kormány szerint több száz százalékos áremelkedés fenyegetett

Ha nem szabályoznák az energia árát, az elektromos áram ára 380 százalékkal, a földgáz ára 225 százalékkal, a hőenergia ára pedig 80 százalékkal emelkedne. Ráadásul ezek a szabályozott emelkedések lennének, nem pedig a tényleges a piaci árak, ha nem avatkoznának be, figyelmeztet a kormány.

„Ha a hagyományos árszabályozásra támaszkodnánk, akkor ennyivel ugranának meg az árak, ezért mint állam, beavatkoztunk, azt mondtuk nem, a háztartások nem ezeket, a piaci árak alapján számított szabályozott árakat fogják fizetni, hanem az ársapkával szabályozott árakat” – magyarázta a kormányfő.

Heger szerint az egész intézkedéscsomag 6 milliárd eurójába kerülne a háztartásoknak, vagyis a kormány teljes segítsége ennyit tesz ki, ebből számolták ki a háztartásonként 3000 eurós támogatást. „Ez nem azt jelenti, hogy nettó 6 milliárd euróba kerül a kormánynak, hanem azt, hogy az összes intézkedés ekkora megtakarítást eredményez a háztartásoknak” – magyarázta Heger.

A most bejelentett árak tartalmazzák az egyéb, rendszerhasználati és más, az energiaárba beszámított díjakat is, vagyis az energia teljes árára vonatkoznak. „A szlovák háztartások számlái a villanyért jövőre nem emelkednek” – magyarázta Igor Matovič pénzügyminiszter. A földgáz és a hőenergia árának 15 százalékos emelkedését Matovič szerint a háztartások meg tudják takarítani a fogyasztás korlátozásával.

A hőenergia esetében azonban lesznek eltérések az egyes szolgáltatók áraiban.

„Míg a földgáz ára egységesen 15 százalékkal emelkedik, addig a hőenergia esetében a 15 százalék átlagos emelkedést jelent, vagyis lesznek háztartások, amelyek ennél kicsit többet, mások kicsit kevesebbet fognak fizeti, mint idén” – mondta Matovič.

Krajniak: Legfeljebb 19 eurós emelkedés lesz háztartásonként – átlagosan

Két módszert alkalmazott a kabinet az árak stabilizálása érdekében. „Az egyik a közvetlen pénzügyi intervenció az energiaforgalmazóknak, amelyek így alacsonyabb számlát küldenek a háztartásokba, a másik a megegyezés, amit az elektromos művekkel kötöttünk, plusz utólagos dotáció, hogy a rendszerhasználati díjak se emelkedjenek” – magyarázta az áremelkedés hátterét Matovič.

Milan Krajniak szociális ügyi miniszter tájékoztatása szerint Szlovákiában a legtöbb lakást, körülbelül 800 ezret, központi hőenergiával fűtenek. „Ezekben az átlagos havi emelkedés a fűtésért mintegy 12 euró lesz” – állítja a miniszter.

Mintegy 400 ezer ház van, ahol gázzal fűtenek és melegítik a vizet, ők mintegy havi 19 eurós emelkedésre számíthatnak. Az elektromos árammal fűtött házakból mintegy 50 ezer van, ők nem fizetnek majd többet jövőre. Emellett még van az országban mintegy 50 ezer gázzal fűtött lakás, esetükben a havi számla 8 euróval emelkedik majd átlagosan.

Krajniak szerint a lakosságnak nem kell semmit tennie, a szolgáltatók a megfelelő árat fogják majd számlázni. „Úgy akartuk megvalósítani az árszabályozást, hogy a lakosságnak ne kelljen semmit tennie” – mondta a szociális ügyi miniszter.

A költségvetést még el kellene hozzá fogadni

A kormány szerint az energiaárak szabályozásához szükség lesz a költségvetés elfogadására is. „Ez már benne van a költségvetésben” – magyarázta Heger. Szerinte nem véletlen, hogy mindenki, a munkaadóktól és a szakszervezetektől kezdve, az önkormányzatokon át egészen a köztársasági elnökig mindenki a költségvetés elfogadását sürgeti. Krajniak szerint, aki nem szavazza meg a költségvetést, az veszélyezteti az energiaárak szabályozását.

- lpj -