A kormány elfogadta a Büntető Törvénykönyv módosítását, a változás az ittas vezetésre és a kábítószeres bűncselekményekre vonatkozik

2023. március 22. - 14:27 | Belföld

A kormány szerdai ülésén elfogadta a Büntető Törvénykönyv módosító javaslatát, amely egyebek mellett az alternatív büntetésekre, a drogdílerek és droghasználók megkülönböztetésére, helyreállító igazságszolgáltatásra, vagy a büntetési arányok harmonizációjára fektet hangsúlyt.

A kormány elfogadta a Büntető Törvénykönyv módosítását, a változás az ittas vezetésre és a kábítószeres bűncselekményekre vonatkozik
Viliam Karas (Fotó: TASR)

Az igazságügyi tárcától származó javaslat így a parlament elé kerül. Ez a Büntető Törvénykönyv legnagyobb módosítása a 2005-ös rekodifikáció óta.

Eduard Heger megbízott miniszterelnök szerint a javaslattal, amit minőségileg és hosszan készítettek, Szlovákia a modern európai országok felé közeledik. Viliam Karas megbízott igazságügyi miniszter szerint a javaslat a széles körű szakmai közvélemény támogatását élvezi. Mint mondja, a jogszabály egyik célja, hogy megváltozzon a fiatalkorúakkal és az első ízben elítéltekkel kapcsolatos szemlélet.

Az új szabály szerint egyszerűbb lehet a szabadságvesztéssel nem járó büntetés kiszabása. Főként azokat részesíthetik előnyben, akiket első alkalommal elkövetett kihágás miatt büntetnek meg. A bíróságok emellett mérlegelhetnék a büntetés mérséklését, amennyiben az elkövető megtéríti az okozott kárt.

A javaslat a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre is kitér, amely esetében megkülönböztetnék a kábítószer-fogyasztók büntetését, a drogkészítőkétől. A javaslat szigorítja az ittas járművezetéssel kapcsolatos büntetést is, valamint tanácsolja a rövid távú börtönbüntetés bevezetését.

A Büntető Törvénykönyv módosító javaslatát még tavaly szeptemberben terjesztette be Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszter tárcaközi véleményezésre. A többszáz megjegyzés véleményezését több mint száz büntetőjogi, jogi és más szakértő végezte.


TASR/para