A kormány elfogadta a kormányprogramot, hétfőn benyújtják a parlamentbe

2020. április 19. - 10:27 | Belföld

A kormány vasárnap délelőtt elfogadta a kormányprogramot.

A kormány elfogadta a kormányprogramot, hétfőn benyújtják a parlamentbe
Fotó: TASR

A kormányprogramot Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök mutatta be a koalíció tagjainak. A kormány által elfogadott programot a tervek szerint hétfőn nyújtják be a parlamentbe.

A koalíció tagjai, az OĽaNO, a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí képviselői vasárnap hajnalig egyeztettek a dokumentum tartalmáról. A kormányülés másfél órás késéssel, 10 óra után vette kezdetét.

A bizalmi szavazásra a határidő utolsó napján, hétfőn kerül sor a parlamentben. A törvény szerint ugyanis ennek a kabinet kinevezését követően, amelyre március 21-én került sor, 30 napon belül kell megvalósulnia.

„Kormányzásunk alatt mindig kötelességünk igazat mondani és tisztességesen eljárni. A nyilvános pénzügyekhez és az állami vagyonhoz jó gazdákként fogunk hozzáállni, és semmiféle korrupciót nem fogunk tolerálni. Biztosítjuk az egyenlőséget a törvény előtt és úgy fogunk eljárni, hogy jelentősen növeljük az emberek államba vetett bizalmát” – áll a dokumentumban.

Alapvető prioritásként szerepel a programban a korszerű és minőségi egészségügyi ellátás, valamint az oktatás. Céljuk attraktív vállalkozói környezet kialakítása olyan módon, hogy az alkalmazottaknak jó munkájuk és igazságos keresetük legyen. A kormány fokozott figyelmet szentel majd a szegényekre, a gyengékre és azokra, akik egészségügyi problémákkal küzdenek.

A kormány jelentősen növelni akarja az ország önellátóságát, ami az élelmiszeripart illeti, valamint igazságos rendszert akar bevezetni a mezőgazdászok támogatására.

Az informatizáció terén a kormány azt akarja, hogy az ország intelligens, innovatív és transzparens legyen. Az európai uniós támogatásokat effektívebben akarják felhasználni, csökkenteni akarják a régiók közti különbséget, és növelni a környezetvédelemre fektetett hangsúlyt.

A kormányprogramban leszögezik, hogy megbízható és felelősségteljes partnerként fognak működni az európai és a nemzetközi kapcsolatok terén.

A tervek szerint az új kormány rendezi a kettős állampolgárság kérdését is. Igor Matovič kormányfő a vasárnapi kormányülés előtt azt írta a közösségi oldalán, hogy lehetővé teszik a hosszú ideje külföldön élő szlovák állampolgároknak, hogy felvegyék az adott ország állampolgárságát anélkül, hogy a szlovákot elveszítenék.

Matovič azt is megjegyezte, a koronavírus-járvány miatt a kormányprogram kétszer olyan terjedelmes, mint a korábban lenni szokott. A dokumentum egészen pontosan 121 oldalas.

A kormányülés előtt a Sme rodina elnöke, Boris Kollár arról tájékoztatott, hogy a programba bekerült az is, hogy a nyugdíjasok, a súlyosan egészségkárosodottak és a gyerekek hat éves korig ingyen juthatnak majd a felírt gyógyszerekhez.

Veronika Remišová (Za ľudí) szerint a kormányprogram mellett mind a négy koalíciós partner kiáll. A pártjuk prioritásaként a korrupció elleni harcot, a kevésbé fejlett régiók segítését és az igazságszolgáltatás megreformálását említette. „A célunk az, hogy az emberek ezt a reformot négy év után a valóságban is érezzék” – hangsúlyozta.

Matovič megerősítette, az OĽaNO választások előtti 11 pontja is bekerült a kormányprogramba, amelyről a kampányidőszakban az emberek szavazhattak.

Ezek a jóváhagyott kormányprogram legfontosabb pontjai:

 • a kettős állampolgárság problémájának rendezése, a hosszú ideje külföldön élők számára lehetővé tennék a kettős állampolgárságot
 • törvény elfogadása a kisebbségek jogállásairól, nemzetiségek hivatalának létrehozása, szegénység csökkentése, a kevésbé fejlett régiók fellendítése
 • növelni a romák foglalkoztatottságát, javítanának a szociális és gazdasági helyzetüket a társadalomban
 • az egészségügyi ellátás korszerűsítése, kórházépítés, kiegészítő biztosítás lehetősége, kórházreform, gyógyszerek után fizetendő pluszköltségek elengedése a nyugdíjasoknak és a súlyos egészségkárosodottaknak
 • harc az álhírek ellen
 • a korrupció visszaszorítása az önkormányzatokon belül is, a polgármesterek és megyefőnökök vagyonnyilatkozatának nyilvánosságra hozása
 • a hivatali ügyintézés egyszerűsítése és a bürokrácia csökkentése
 • a honvédelmi tárca átláthatóságának növelése
 • az igazságszolgáltatás megtisztítása
 • harc a korrupció ellen az infortörvény módosítása által
 • kötelező óvodalátogatás bevezetése 3 éves kortól a veszélyeztetett közegből származó gyerekeknek
 • igazságos rendszer kiépítése a mezőgazdasági támogatásokra
 • Szlovákia önellátásának növelése élelmiszerek terén
 • a vállalkozói közeg attraktívabbá tétele olyan módon, hogy az alkalmazottaknak is jó munkájuk és igazságos keresetük legyen
 • intelligens, innovatív és transzparens Szlovákia megteremtése az informatizáció terén
 • elektronikus úton történő szavazás bevezetése


(TASR/para)