A kormány elfogadta a Matovič által javasolt szigorításokat

2021. február 28. - 20:51 | Belföld

Igor Matovič miniszterelnök korábban már megerősítette, hogy a dokumentum, amelynek részleteit több média, a Denník N nyomán többek között mi is lehoztunk, valós. A dokumentum a szakemberek és a kormányfő négynapos tanácskozásának eredménye, és olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyeket márciusban vezethetnek be a járványhelyzet javítása céljából. A dokumentumot, mely javaslatokat tartalmaz, vasárnap délután tárgyalta meg a kormány. 

A kormány elfogadta a Matovič által javasolt szigorításokat
TASR

Úgy tűnik, a kormány egyetértett a Matovič és a szakemberek által összeállított szigorítások bevezetésének szükségességében. A már megszellőztetett dokumentum egyes pontjait ugyanis elfogadták a kormányülésen.

Igor Matovič miniszterelnök a közösségi hálón hozta nyilvánosságra, hogy sikerült elfogadtatnia a javslatokat, melyeken szakemberekkel és tudósokkal együtt dolgozott. „Nagyon örülök, és hiszem, hogy a változásra vonatkozó közös javaslataink segítenek“ – írja a Facebook-posztjában.

A márciusban életbe lépő szigorításokat a következők:

- Megszűnik a járáshatáron kívüli természetjárásra vonatkozó kivétel. A kijárási tilalom alóli összes mentesség érvényessége az 5 és 20 óra közötti időszakra korlátozódik. Este 20 és éjjel egy óra között a kijárási tilalom alól csak a szükséges munkához való utazás és a sürgős orvosi ellátás miatti utazás képez kivételt.

- Megszűnik az a kivétel, hogy a koronavírusos személy végső esetben elmehet üzletbe. Csak patikába vagy orvoshoz mehetnek. Ezt az intézkedést, mely szerint a pozitív teszttel rendelkezők szükség esetén elmehetnek élelmiszerüzletbe, a főhigiénikus fogja törölni március 8-án.

- Hetente legalább 500 véletlenszerűen kiválasztott teszten vizsgálják majd a mutációk jelenlétét, kéthetente egyszer pedig átvizsgálják az összes pozitív tesztet a mutációk jelenléte szempontjából.

- Az oltási stratégiát a klinikai vizsgálat rendelkezésre álló adatai alapján frissítik. A Covid automatát is megújítják az elfogadott tesztelési stratégiának és egyéb intézkedéseknek megfelelően.

- Az elkövetkező három hétben érvényben lévő új járványellenes intézkedések célja a mobilitás csökkentése, a fertőzések terjedésének lassítása, az új mutációk behozatalának megakadályozása és a kórházi kezelések számának csökkentése. Ha március 21-ig nem sikerül elérni a kívánt hatást, teljesen lezárják az országot, beleértve a termelést is. Akkor jön a teljes lockdown.

- Az óvodák és az iskolák látogatása csak azok gyerekei számára engedélyezett, akik nem dolgozhatnak otthonról. Ez az óvodásokat és az általános iskola alsó tagozatos diákjait érinti. A diákokat és az alkalmazottakat hetente kétszer letesztelik gyorstesztekkel.

- Március 8-tól az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, március 15-től pedig minden beltérben FFP2-es besorolású reszpirátorokat kell viselni. Az intézkedés nem vonatkozik az arcmaszkot viselő gyermekekre.

- Úgynevezett karanténpótlékot vezetnek be, amivel a karanténba került, illetve velük egy háztartásban élő személyeket szeretnék motiválni, hogy maradjanak otthon. Ezzel egyidejűleg viszont sűrítenék az ellenőrzéseket, hogy biztosan mindenki betartja-e a karantént.

- Az ellenőrzések minden téren sűrüsödni fognak. Az óvintézkedések betartását a városi rendőrök és a katonák is ellenőrizni fogják. Így például azt is, hogy betartják-e a boltok a vásárlókra vonatkozó 15 négyzetméter/fő korlátozást.

- Elindul az e-karantén, melynek beveztése után az érintetteknek választási lehetőséget kell biztosítani, hogy állami vagy otthoni karanténba szeretnének-e vonulni.

- A fertőzöttek számára készül egy útmutató, hogy kihez kell fordulniuk és mit kell tenniük, javaslatokat is kapnak az otthoni gyógyulásra, illetve pulzoximéterekre, amit otthon használhatnak. Az orvosoknak nyilvántartásba kell venniük a pozitív betegekkel folytatott kommunikációjukat. A megyék létrehoznak egy emailfiókot vagy weboldalt, telefonszámot, ahol a páciensek bejelenthetik az orvosokat, akik nem elérhetők.

- A falvak és városok polgármestereinek március 3-tól be kell biztosítaniuk a lakosaok számára a helyben történő tesztelést. A kormány azt tanácsolja a polgármestereknek, hogy a városi rendőröket maximálisan vonják be a járvány elleni intézkedések betartatásába. Továbbá meg kell tenniük mindent annak érdekében, hogy a pozitív eseteknek a karantén ideje alatt bebiztosítsák az alapvető életfeltételeket.

- A szomszédos országokból érkezőknek 72 óránál nem régebbi negatív tesztre lesz szükségük az országba való belépéshez, és szigorítani fogják a határellenőrzéseket. A szlovákiai lakosok külföldre és/vagy külföldről haza történő utazásának feltétele a 7 napnál nem régebbi negatív PCR vagy antigén teszt felmutatása.

-TASR, para, sme.sk-