A kormány elfogadta a szlovák-amerikai védelmi együttműködésről szóló megállapodást

2022. január 12. - 10:48 | Belföld

A kormány szerdán elfogadta az Egyesült Államokkal kötött védelmi együttműködési megállapodást.

A kormány elfogadta a szlovák-amerikai védelmi együttműködésről szóló megállapodást
Fotó: TASR

A dokumentum aláírását követően még a parlamentnek, majd Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek is jóvá kell hagynia. A kormányülés előtt a Biztonsági Tanács is jóváhagyta a szerződést.

A Szlovák Köztársaság és az USA közötti védelmi együttműködésről szóló megállapodás lehetővé teszi az Egyesült Államok fegyveres erői számára a Malacky-Kuchyňa és Sliač katonai repülőterek, valamint más létesítmények használatát – bérleti díj nélkül. A szerződés tíz évre szól, majd utána is érvényben marad egyéves felmondási idővel.

Jaroslav Naď miniszter szerint ez a szerződés egy szokványos nemzetközi egyezmény. Azt is hozzátette, hogy annak értelmében 100 millió dollárt hívhatnak le, amit a védelmi infrastruktúra fejlesztésére fordíthatnak, és ami az állam tulajdonában marad.

Az amerikai fegyveres erők így gyakorlatozásra, szállítmányozásra, a személyzet elszállásolására és az erők szétosztására használhatja fel a megállapodásban szereplő létesítményeket. Emellett a védelmi eszközök szállítására és raktározására is használhatja, Szlovákiát pedig előre kell értesíteni a szállítmányokról.

A megállapodás aláírásával Szlovákia egyúttal lemond elsőbbségi jogáról az Egyesült Államok fegyveres erőinek tagjai feletti büntetőjog gyakorlásáról. Konkrét bűncselekmények esetében a szlovák hatóságok visszavonhatják a mentesítést. Az amerikai félnek ugyanakkor a tagjai által elkövetetett minden bűncselekményről tájékoztatnia kell a szlovák hatóságokat, kivéve azokat, amelyek elkövetéséért pénzbírságot vagy három évnél rövidebb szabadságvesztést is kiszabhatnak. Egy amerikai katona őrizetbe vételéről a szlovák hatóságoknak értesíteniük kell az amerikai fegyveres erőket.

Minden infrastruktúra, amit amerikai forrásból hoznak létre, Szlovákia tulajdonát képezi majd, az amerikai fegyveres erők pedig addig használhatják majd őket, ameddig szükségesnek tartják.

Az amerikai hadsereg kötelékébe tartozó repülők, hajók és más járművek szabadon beléphetnek az ország területére, illetve távozhatnak. Tilos rájuk felszállni, az Egyesült Államok engedélye nélkül pedig nem is lehet őket átvizsgálni. Az amerikai fegyveres erők emellett szabad rádióspektrumot is kapnak a kommunikáció biztosítására.


TASR/para