Kormány és ellenzék egyaránt támogatja, hogy kezdeni kell valamit a kórházakkal

2019. július 22. - 17:01 | Belföld

A Híd frakciója támogatja a kórházreformot. Ez a folyamat egy alkotmánytörvénnyel indulna.

Kormány és ellenzék egyaránt támogatja, hogy kezdeni kell valamit a kórházakkal
Fotó: Cséfalvay Á. András

„Bastrnák Tibornak, a Most-Híd frakcióvezetőjének a megbízásából kijelentem, hogy a kórházak csoportosításáról szóló projektet mint az eddigi legnagyobb szlovákiai egészségügyi reformot – ennek alapos áttanulmányozása után – támogatja a frakciónk” – közölte Tóth Ágnes, a kormánypárt frakciójának a titkára.

A projektet Andrea Kalavská (Smer-SD-jelölt) egészségügyi miniszternek augusztus 21-én kellene alkotmánytörvény formájában a kormány elé terjesztenie. Mint elmondta: azt akarja, hogy a változtatás a lehető legszélesebb politikai támogatást élvezze. Felszólította a koalíciós és ellenzéki pártokat, hogy egyezzenek meg az elmúlt évek egyik legnagyobb egészségügyi reformjának a támogatásában. Hozzátette: hajlandó tárgyalni a politikai pártok képviselőivel.

Az SNS a múlt héten erre úgy reagált, hogy még megvárja a javaslat végleges formáját. Ján Mažgút, a Smer-SD szóvivője közölte, hogy a párt egyetért a miniszter asszony javaslatával, illetve hogy ezt alkotmánytörvény formájában akarja előterjeszteni. A projekt támogatását egyelőre a Sme rodina mozgalom sem zárja ki, de ők is a javaslat végleges verziójára várnak. A reformot első olvasatban az SaS képviselői is támogatni fogják.

A Szlovák Orvosi Kamara (SLK) szerint a kórházreform nincs elég jól előkészítve ahhoz, hogy azt a gyakorlatba is át lehessen ültetni. „A lépés elhamarkodott, politikailag motivált, és gazdasági csoportok érdekeit tartja szem előtt. Ezért ez nem lehet a kórházak csoportosításának a mozgatórugója” – állapította meg Marian Kollár, az SLK elnöke.

TASR