A kormány foglalkozik a családi pótlék emelésének kérdésével

2021. május 2. - 14:59 | Belföld

A koalíciós Za ľudí párt nem támogatja az áfa (DPH) 25 százaléka emelését – jelentette ki a párt elnöke, Veronika Remišová a TA3 vasárnapi politikai műsorában, ahol Robert Fico, a Smer elnöke volt a vitapartnere.

A kormány foglalkozik a családi pótlék emelésének kérdésével
Fotó: Pixabay - illusztráció

Remišová szerint az áfaemeléssel kapcsolatban nem érkezett javaslat a koalíciós tanács ülésére, foglalkoznak viszont a családi pótlék emelésének kérdésével.

„Az áfa 25 százalékra emelését nem támogatjuk. Úgy gondoljuk azonban, hogy a szülők megérdemlik a magasabb családi pótlékot, illetve, hogy a pótlék folyamatosan emelkedjen” – mondta a műsorban a régiófejlesztésért, beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes.

Robert Fico is elutasította az adó 25 százalékra emelésének lehetőségét. „Ezáltal hirtelen megugrana mindennek az ára” – jegyezte meg a Smer-SD elnöke, aki azt is kifogásolta, hogy a kormány programnyilatkozatában nem tesznek említést a koronavírus-járvány több mint 11 ezer szlovákiai áldozatáról. Szerinte a dokumentum nem reflektál a deficit emelkedésére és arra sem, hogy az elmúlt időszakban nőtt az eladósodottság és a munkanélküliség is.

Fico megerősítette, hogy indítványozzák a parlament rendkívüli ülését Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter leváltása céljából. A párt szerint a bizalmatlansági indítvány oka a miniszter és a családja körüli vállalkozások. Remišová kiemelte, nincs oka arra, hogy ne bízzon Kolíkovában. „Megtesz minden szükséges lépést, hogy a helyzet megoldódjon” – fűzte hozzá.

A Smer-SD elnöke ezúttal is kiemelte, véget kell vetni a tömeges tesztelésnek, mert annak szerinte semmi értelme nincs, csak óriási pénzkidobás a kormány részéről. Fico szerint a tömeges tesztelés a halálos áldozatok számának emelkedéséhez is hozzájárult azáltal, hogy a tesztelés miatt nőtt az országban a mobilitás. Az egykori kormányfő szerint a gócpontokon sem antigénteszteket, hanem PCR-teszteket kellene alkalmazni.

Remišová is úgy látja, hogy elsősorban a gócpontokon van szükség a tesztelésre, elismerte azonban, hogy a tömeges teszteléssel több tízezer fertőzöttet sikerült kiszűrni. Fico állítását a teszteléssel összefüggésbe hozott halálos áldozatokról hiénizmusnak nevezte. „Az áldozatokat politikai harcra használja fel” – jelentette ki.

A miniszterelnök-helyettes megerősítette, hogy Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter szerdán ismerteti az új tesztelési stratégiát, amely a javuló járványhelyzetre reagál.


(TASR)