A kormány jóváhagyta az egészségügyi dolgozók 350 eurós egyszeri pénzjutalmát

2021. december 17. - 17:34 | Belföld

A kormány pénteken 350 eurós egyszeri pénzjutalmat hagyott jóvá az egészségügyi alkalmazottak részére, akik ezt 2022 januárjában kapják meg a fizetésükkel.

A kormány jóváhagyta az egészségügyi dolgozók 350 eurós egyszeri pénzjutalmát
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

A kormány 50 705 746 eurót különített el erre a célra.

Az Egészségügyi Minisztérium (MZ) arról tájékoztatott, hogy a munkáltatóknak az Egészségügyi Információk Nemzeti Intézetébe kell elküldeniük azoknak az alkalmazottaknak a listáját, akiket a jutalom kifizetése érint. Az adatgyűjtés december 20-án, 7:00 órakor kezdődik, és december 22-én, 22:00-kor ér véget. A tárca a bejelentett egészségügyi alkalmazottak száma alapján elküldi a munkáltatóknak a megfelelő összeget.

A tárca figyelmeztetett: a munkáltató köteles elosztani az anyagi eszközöket a bejelentett egészségügyi alkalmazottak között, méghozzá egyforma arányban.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter köszönetet mondott az egészségügyi alkalmazottaknak. „Rendkívül nagyra értékeljük a munkájukat” – közölte. Mint elmondta: a jutalomra minden egészségügyi alkalmazott jogosult, még azok az orvostanhallgatók is, akik egészségügyi létesítményekben dolgoznak.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő szerint a jutalmat mind az egészségügyi dolgozók, mind a szociális otthonok alkalmazottai megérdemlik.

Heger arra hívta fel a figyelmet, hogy a jutalmakra szánt csaknem 51 millió euró a kormány megtakarításaiból származik. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszterrel együtt elutasította azt az állítást, hogy a kormány a döntésével az egészségügyi dolgozók tüntetésére reagált. Mint elmondták, a tárcaközi egyeztetés a jutalmak kifizetési módjáról hosszabb ideig tart.

TASR