A kormány jóváhagyta az egészségügyi reformot

2021. szeptember 29. - 15:15 | Belföld

A kormány szerdán jóváhagyta az egészségügyi reformtervezetet, amelynek értelmében bevezetnék a kórházak többszintű felosztását.

A kormány jóváhagyta az egészségügyi reformot
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az első gyakorlati intézkedések csak 2024-ben esedékesek. A tárca szerint az elmúlt 17 év legnagyobb szabású reformjáról van szó, amelynek legfontosabb eredménye több megmentett élet, vagyis kevesebb elkerülhető haláleset lesz.

Kedvezőbb munkafeltételeket ígérnek az egészségügyi alkalmazottaknak is, az egészségügyi személyzet szükséges stabilizálása érdekében.

A jövőben a kórházak öt szinten működnének, létrehozva egy optimalizált hálózatot - közösségi, regionális, komplex, felsőfokú és nemzeti szinten. Az egészségügyi tárca kiemelte: néhány hónapig a "terepen" fogják magyarázni a reform lényegét és annak pozitív hozadékait.

A listázott kórházak visszatérítést igényelhetnek majd az állami egészségbiztosítótól. A tárca hangsúlyozta, hogy egyetlen kórházat sem fognak bezárni. A pandémia előtt kihasználatlan ágyakat pontos adatok és elemzések alapján fogják átcsoportosítani.

A reformnak köszönhetően az orvosok, nővérek és más egészségügyi alkalmazottak nagyobb csapatokat alkotva, új berendezésekkel dolgozhatnak majd, és ennek következtében eredményesebben fogják tudni kezelni a bonyolultabb eseteket. A reform célja a biztonságosabb és minőségibb egészségügyi ellátás.

A kórházhálózat optimalizálása egy szélesebb körű reformcsomag része. Minden idők legnagyobb összegű, egymilliárd eurós beruházása kötődik hozzá.

Hét végén indul a kórházak adósságmentesítése

A Szlovák Egészségügyi Minisztérium hét végén elindítja a kórházak adósságmentesítését. Ezt szerdán jelentette be Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügy-miniszter.

Az adósságmentesítésre, melyet minden kórház igényelhet, tekintet nélkül a jogi formára és a tulajdonviszonyokra, a kormány 575 millió eurót különített el.


(TASR)