A kormány jóváhagyta a Szputnyik V szlovákiai használatát, az egészségügyi miniszter nem oltatná be magát vele

2021. május 26. - 14:11 | Belföld

Az egészségügyi minisztériumnak június 7-től lehetővé kell tennie a nem regisztrált Szputnyik V-vel történő oltást Szlovákiában.

A kormány jóváhagyta a Szputnyik V szlovákiai használatát, az egészségügyi miniszter nem oltatná be magát vele
Fotó: TASR

A kormány ezzel szerdán bízta meg Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi minisztert.

Az orosz vakcinával történő oltással kapcsolatban az egészségügyi miniszternek ki kell adnia egy kötelező iránymutatást, amely biztosítja, hogy mindenki, akit beoltanak a Szputnyik V-vel, esetleges mellékhatás esetén azonnali orvosi ellátást kap a szakmai tanácsnak megfelelően.

„Továbbra is létezik az állampolgárok egy nem elhanyagolható csoportja, amely kitart amellett, hogy csakis a Szputnyik V-t adatná be magának” – áll a jóváhagyott dokumentumban.

A laboreredmények kimutatják, hogy az ellenőrzött vakcina minden elvégzett paraméterében megfelel a gyártó dokumentumában lévő specifikációknak. Rendelkezésre állnak vizsgálati adatok olyan alapvető paraméterekről, mint az oldat megjelenése, tisztasága és színe, a látható részecskék száma, a pH-értéke, illetve a használható térfogat, a sterilitás, a rendellenes toxicitás és a bakteriális endotoxinok. A dokumentum szerint az eredmény bizonyítja, hogy a vakcina kiváltja a szükséges immunválaszt.

Lengvarský arra a kérdésre, hogy beoltatná-e magát a Szputnyikkal vagy javasolná-e azt a közeli hozzátartozóinak, nemmel válaszolt - írja a DenníkN.

Matovič viszont korábban azt mondta, hogy nincs problémája az oltóanyaggal. „Valamikor beoltatom magam, de még nem tudom, melyik vakcinával. Nekem mindegy, hogy Pfizer, Moderna vagy Szputnyik” – fogalmazott.

A Szputnyikkal a 18 és 60 év közötti személyeket fogják oltani Szlovákiában.

A tervek szerint ugyancsak június 7-től szabadon választhatunk a vakcinák közül.

Az egészségügyi tárca vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy ő az európai megoldás elvének híve, tehát, hogy a vakcina kapja meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét. Ugyanakkor tudatosítja, hogy van egy csoport, amely ezt a védőoltást részesíti előnyben.

A minisztérium célja, hogy növelje a beoltottsági arányt. Eddig főként azért nem lehetett az orosz vakcinát használni, mert az orosz fél nem biztosított minden adatot az oltóanyagról. Lengvarský hozzátette: nem kételkedik a vakcina biztonságosságában.

A miniszter az AstraZeneca védőoltásával kapcsolatban azt mondta, annak jövője a beszállítástól függ. Az utolsó darabokat arra használják fel, hogy az érintetteknek beadják a második adagot, fűzte hozzá. Szerinte a Szputnyik esetében a mellékhatások hasonlóak, mint az AstraZeneca társaság védőoltásánál.


TASR/DenníkN/para