A kormány leváltaná a korrupcióval gyanúsított belügyminisztériumi igazgatót

2021. június 9. - 12:03 | Belföld

A kormány azt javasolja a parlament védelmi bizottságának, hogy a testület váltsa le posztjáról Adrián Szabót, belügyminisztérium Belső Ellenőrzési Hivatalának (ÚIS) jelenlegi igazgatóját.

A kormány leváltaná a korrupcióval gyanúsított belügyminisztériumi igazgatót
Adrián Szabó (Fotó: SITA)

Szabó leváltását a szerdai kormányülésen Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter kezdeményezte, és indítványát a kormány egyhangúan jóváhagyta.

A kormány álláspontja szerint Szabónak azért kell távoznia a rendőrök által elkövetett bűncselekmények vizsgálatával foglalkozó ÚIS éléről, mert a múlt hét folyamán hatalmi visszaéléssel és kenőpénz elfogadásával gyanúsították meg az illetékes hatóságok.

A kormánynak akkor áll jogában a leváltani posztjáról az ÚIS igazgatóját, ha ezt a parlament védelmi bizottságának háromötödös többsége előzőleg jóváhagyja.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) múlt csütörtökön vette őrizetbe Adrián Szabót. Az igazgatót azzal gyanúsítják, hogy értékes televíziót, mobiltelefonokat, valamint összesen legalább 20 ezer eurónyi készpénzt fogadott el egykori kollégájától - aki minderről beismerő vallomást tett. A büntetőeljárásnak Szabón kívül további két gyanúsítottja van - ők is egykori rendőrök.

A Specializált Büntetőbíróság a hétvégén úgy döntött, hogy Adrián Szabó előzetes letartóztatása nem indokolt, így gyanúsítottként egyelőre szabadlábon védekezhet. Igazgatóként addig vezetheti a belső ellenőrzési hivatalt, amíg posztjáról a kormány le nem váltja.

Adrián Szabó 2019 áprilisa óta igazgatja az ÚIS-t, miután a parlament védelmi bizottsága őt találta a legalkalmasabbnak a hivatal vezetésére. Posztjára még az előző kormány belügyminisztere, Denisa Saková - ma az ellenzéki Hlas parlamenti képviselője - nevezte ki őt.

(parameter/TASR)