A kormány M. Kučerát jelöli az EU törvényszékének tagságára

Michal Kučera lesz Szlovákia jelöltje az Európai Unió Törvényszékének bírói posztjára.

A kormány M. Kučerát jelöli az EU törvényszékének tagságára
Fotó: TASR

A jelöltséget a kormány a szerdai ülésén szavazta meg. Kučera sorban a negyedik szlovák lesz, akit az EU egyik legfontosabb bírói pozíciójára jelölnek. A bírói posztot Szlovákiának már 2016 szeptemberében be kellett volna töltenie.

A jelöltséget a Bírói Tanács szavazta meg titkos szavazással, amelyen a 15 jelenlévőből 10-en támogatták Kučerát.

Miután a kormány is jóváhagyta a jelöltségét, Kučera sorban a negyedik szlovák lesz, akit az EU egyik legfontosabb bírói pozíciójára jelölnek. Az előző jelöltek – Mária Patakyová, Radoslav Procházka és Ivan Rumana – nem feleltek meg az Európai Unió Tanácsa brüsszeli bizottságának. A kormány júniusban úgy döntött, hogy törli Ivan Rumana jelöltségét az Európai Unió Törvényszékének bírói posztjára.

Gál Gábor igazságügyi miniszter (Most-Híd) szerint Kučera minden szempontból megfelelő választás, mert minden olyan kompetenciával rendelkezik, amit az EU Törvényszéke megkövetel. Gál reméli, hogy Kučera sikerrel fog járni. Azt is hozzátette, hogy nagyon sajnálja, hogy az előző jelölteknek nem sikerült bejutni a törvényszékre. Gál szerint ez azért lehet, mert a jelölteknek felkészültnek kell lenniük, és minden kérdésre tökéletes választ kell adniuk.

Szlovákia a jelölt nevét az Európai Unió Tanácsa főtitkárának fogja bejelenteni.


(TASR)