A kormány még fizetne is, hogy elhagyd a szülőfölded

A munkanélküliek egyre kevésbé vevők az utazásra és a költözésre az állásszerzés érdekében, Szlovákiában a munkaerő-mobilitás már harmadik éve csökken - derül ki az AKO ügynökség felméréséből.

A HR Aliancia társaság megrendelésére készült közvélemény-kutatás során 300 válaszadót szólítottak meg. 

A felmérés eredménye szerint 2017 végén az álláskeresők 56,7 százaléka (öt százalékpontos csökkenés 2016 végéhez képest) volna hajlandó napi szinten munkahelyére utazni, és 23 százalékuk (hét százalékpontos csökkenés a 2016-os eredményekhez képest) volna hajlandó elköltözni jelenlegi lakhelyéről a munkaszerzés érdekében.

"Az emberek napi szinten legfeljebb egy órát utaznának munkahelyükre, és az utazásra nem szeretnének 50 eurónál többet költeni havonta"

- ismertette a felmérés eredményeit a HR Aliancia igazgatóhelyettese, Jana Mesárová.

A megkérdezett résztvevők válaszai arra a hosszútávú trendre is rámutatnak, hogy a nők munkaerő-mobilitása alacsonyabb, mint a férfiaké, és hasonló tenedencia mutatkozik meg akkor is, ha a munkanélküliek életkorát vesszük figyelembe.

"A fiatalok - 24 éves korig - a legmobilisabbak, mivel még nem eresztettek gyökeret származási helyükön, lakhelyükön. Minél idősebb valaki, annál inkább csökken a munkaerő-mobilitása" - mutatott rá a HR Aliancia vezetője.

A kormány megfizetné a szülőföld elhagyását

Akik hajlandóak elköltözni a munka után, azok a külföldi munkavállalást részesítik előnyben. Ennek egyszerű oka van: ha már elhagyják otthonukat, oda akarnak menni, ahol jelentős mértékben több pénzt keresnének, mint saját régiójukban. Ennek eredménye, hogy nehéz helyzetbe kerülnek azok a szlovákiai régiók is, ahol alacsony a munkanélküliség és nagy a munkaerőhiány - például Nyugat-Szlovákia -, ahol így nehéz új, hazai munkaerőt találni.

Az alacsony munkaerő-mobilitás problémakörével hamarosan a kormány is foglalkozni fog.

A tervezetek szerint támogatni fogják azokat, akik az állásszerzés érdekében hajlandóak a költözésre - egyedülálló személyeknél 4000, házastársak esetében 6000 eurós egyszeri támogatásról szólnak a tervek.

Az AKO felmérése rámutatott arra, hogy az esetleges állami támogatás akár 10 százalékkal is növelheti a munkaerő-mobilitást, 4000-6000 eurós dotáció esetén a munkanélküliek harmada - nagyrészt a fiatalokból álló réteg - hajlandó volna a költözésre. Ugyanakkor tény az is, hogy a támogatás nem oldja meg hosszútávon a fejlődő régiókat sújtó munkaerőhiányt.

(TASR/para)