A kormány meghosszabbította a veszélyhelyzetet, módosult az esti kijárási korlátozás

2021. április 26. - 22:54 | Belföld

Harminc nappal meghosszabbították a veszélyhelyzetet, míg az esti kijárási korlátozást módosították. Erről a kormány döntött a hétfő esti online ülésén.

A kormány meghosszabbította a veszélyhelyzetet, módosult az esti kijárási korlátozás
Fotó: TASR

A veszélyhelyzet szerdán, április 28-án ért volna véget, ez most további 30 nappal meghosszabbodik. Az esti kijárási korlátozás is módosul, amely így április 29-től kezdve 20 óra helyett 21 órakor lép majd életbe.

„Február második fele óta folyamatosan javul a járványhelyzet, viszont Szlovákiában továbbra is magasak a számok. Ezek könnyen növekedni kezdhetnek, amennyiben rövid időn belül nyomás alá kerülnének a kórházak és szükséges lenne azonnal intézkedéseket, ezáltal a veszélyhelyzetet is elfogadni“ – áll az előterjesztő jelentésben.

A járványügyi bizottság is javasolta a veszélyhelyzet meghosszabbítását, emellett célszerűnek tartja befejezni a rendszeres tesztelést az iskolákban, és felváltani azt a célzott teszteléssel. Ez nem vonatkozik a fekete besorolású járásokra.

A veszélyhelyzet újbóli meghosszabbítását a parlamentnek is jóvá kell hagynia, a hosszabbítás hatályba lépésétől számított 20 napon belül.

A kormányt a veszélyhelyzet meghosszabbítására a háború, rendkívüli állapot, szükségállapot vagy veszélyhelyzet esetén érvényes, állambiztonságról szóló alkotmánytörvény módosítása hatalmazza fel, melyet 2020 végén fogadott el a parlament.


TASR/para