A kormány meghozta a döntést: hétfőn kezdődik a tömeges tesztelés!

2021. január 17. - 19:21 | Belföld

A lockdown és a tömeges tesztelés kombinációja mellett döntött a kormány. A határozatot mindenki támogatta, kivéve Veronika Remišovát (Za ľudí).

A kormány meghozta a döntést: hétfőn kezdődik a tömeges tesztelés!
TASR

Az ülés vasárnap 13 órakor kezdődött, de technikai problémák miatt meg kellett szakítani. Végül egészen elhúzódott a dolog, a kora esti órákban hozták nyilvánosságra a döntésüket.

Az emberek elmehetnek a mobil gyűjtőhelyekre, vagy PCR-tesztet végeztethetnek. Az önkormányzatoknak segíteniük kell a kapacitás bővítését.

A tesztelés január 26-ig fog tartani.

Január 29-én, pénteken Marek Krajčí egészségügyi miniszter bejelenti a tesztelés utáni helyzetet.

Az országot 37 „rosszabb“ és 36 „jobb“ körzetre fogják felosztani. A „rosszabbakban“ megismétlik a tömeges tesztelést.

Ezen lakosoknak új teszteredményt kell majd felmutatniuk, hogy kivételt kapjanak a kijárási tilalom alól., amely kapcsán szintén született döntés:

február 7-ig (vasárnap) meghosszabították azt. Január 27-től csak negatív antigénteszt vagy PCR-teszt ellenében lehet mozogni. Ez vonatkozik a természetbe járásra is, de csak a 15-65 év közöttiek esetében. A felmutatott teszteredmény nem lehet 7 napnál régebbi.

Az embereknek 9 napjuk lesz leteszteltetni magukat, hangsúlyozta Milan Krajniak munkaügyi miniszter. A polgárok a mobil gyűjtőhelyeken, de a munkahelyükön is elvégeztethetik a tesztet, hangsúlyozta. A tesztelésen azoknak is részt kell venniük, akik már megkapták a koronavírus elleni vakcina első dózisát. Őket is csak a negatív teszteredmény menti fel a kijárási tilalom alól.

„Hiszek abban, hogy a húsvétot már úgy tölthetjük el a szeretteinkkel, ahogyan azt már egy éve nem tehettük"

– állítja Krajniak.

Mivel a tesztelés több napig tart majd, az embereknek nem kell hosszú sorokat kivárniuk és a hidegben fagyoskodniuk – mondja Matovič miniszterelnök. Elmondása szerint ettől kezdve minden a szervezők ügyességén múlik: például, ha akarják, beoszthatják az embereket mondjuk ábécé sorrendben.

A kormányülést követő sajtótájéjoztatón azt is elmondták, hogy amennyiben jól alakul a helyzet, és a Covid-automata fekete helyett pirosat mutatna,

akkor február 1-jétől megnyithatnának az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai. Az általános iskola felső tagozatos diákjai és a középiskolások negatív teszteredmény ellenében térhetnének vissza az iskolapadba.

Elég tesztünk van, mondja Marek Krajčí egészségügyi miniszter. "5,2 millió áll rendelkezésünkre, és szavai szerint a gazdasági miniszter további 5,2 milliót képes beszerezni" - jegyezte meg.

Szerinte a mintavételi pontok működési idejét meg lehet hosszabbítani annak érdekében, hogy az emberek a munkaidejükön túl tudjanak elmenni teszteltetni. Hozzátette, a hétvégén további mobil mintavételi pontokat kellene nyitni.

Krajčí továbbá aláhúzta, hogy a szigorú szabályok a tömeges tesztelés ellenére is érvényben vannak, és a negatív teszteredmény nem jogosít fel senkit arra, hogy „letegye a szájmaszkot“.

Kiderült az is, hogy a miniszterelnök az Abbott antigénteszteket gyártó cégtől ajánlatot kapott „kellemesebb“ tesztek megvásárlására. Ezen tesztekhez elegendő az orrból történő mintavétel, és a pálcikát csupán két centiméter mélyen helyezik az orrba. A miniszterelnök erről holnap fog egyeztetni a szakemberekkel. Az Európai Bizottság egyébként már 15 millió ilyen tesztet rendelt. A cég darabonként 4,50 euróért kínálja a teszteket.

Matovič említést tett arról is, hogy időközben 140 sms-üzenetet váltott Čaputová elnök asszonnyal. Az üzenetek, amikre nem válaszolt Čaputovának, szerinte informatív jellegűek voltak, s úgy érezte, nem igényelnek választ.

(sme.sk/dennikn.sk)