A kormány módosítaná a főügyészválasztásra vonatkozó törvényt, és ezzel akár Lipšic előtt is megnyílna az út

2020. május 19. - 08:58 | Belföld

A kormány azt javasolja, hogy ne csak az ügyészek közül lehessen választani főügyészt, ezáltal pedig kibővülne azoknak a köre, akiket jelölni lehet a pozícióra.

A kormány módosítaná a főügyészválasztásra vonatkozó törvényt, és ezzel akár Lipšic előtt is megnyílna az út
Fotó: TASR

A tervek szerint a főügyészválasztás és a jelöltek meghallgatása nyilvános lesz, és minden olyan szlovál állampolgár jelentkezhet, aki megválasztható a parlamentbe is, és legalább 40 éves. Emellett szükséges legalább 15 éves jogászi gyakorlat.

A parlamenti képviselőkön kívül, az igazságügyi miniszter, az ügyészi tanács tagjai, az ombudsman, a jogászok szakmai szervezetei, valamint a jogi területen működő tudományos intézetek, mint például a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV), valamint a jogi karok is javasolhatnak jelöltet.

A koalícióban leggyakrabban emlegetett név az OĽaNO frakciójának korábbi tagjai, Daniel Lipšic, aki a törvénymódosítás után jelölt lehet a főügyészi pozícióra. A napokban több lehetséges főügyészjelölt neve is felmerült, Daniel Lipšicé mellett Ján Šantáé, Maroš Žilinkáé, Ján Hrivnáké, Vasiľ Špirkóé és Jozef Čentéšé is.


(TASR/para)