"A kormány nem fogta fel a helyzet súlyosságát" – a rendelők minimális szükségleteit sem fedezi a támogatás, amit kapnának

2023. január 27. - 08:58 | Belföld

Elégtelennek tartják a rendelők pótfinanszírozására vonatkozó javaslatot az érintettek. A Járóbeteg-ellátást Nyújtók Szövetsége (ZAP) leszögezte, hogy a kormány nem fogta fel a helyzet súlyosságát.

"A kormány nem fogta fel a helyzet súlyosságát" – a rendelők minimális szükségleteit sem fedezi a támogatás, amit kapnának
Fotó: TASR - illusztráció

„Az általános rendelőknek javasolt további 17 százalék, illetve a szakrendelőknek szánt 10 százalék nem fedezi a minimális szükségleteket sem, emellett tovább növeli a különbségeket az egyes egészségügyi ágazatok között” – figyelmeztet a ZAP. A szövetség szerint legalább 26 százalékos pótfinanszírozás szükséges mindkét szegmens számára.

A Körzeti Orvosok Szlovákiai Társasága (SVLS) szerint még körülbelül 50 millió euró hiányzik a rendelők működtetéséhez. „Olyan konkrét források felhasználására tettünk javaslatot, amelyek elérhetők és gyakorlatilag azonnal felhasználhatók” – közölte Monika Palušková, a társaság elnöke. Az SVLS például elvárja, hogy az állam magasabb összeget fizessen az általa biztosított személyek után.

Marián Šóth, a Magánorvosok Társulásának (ASL) elnöke sem tartja kielégítőnek a javaslatot. „Az elemzők is úgy vélik, hogy a járóbeteg-ellátást végző szektornak összesen 320 millió euróra van szüksége a helyzet stabilizálásához. Most körülbelül 280 millió eurónál járunk, meglátjuk, hogyan alakul a helyzet” – mondta Šóth.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) megbízott egészségügyi miniszter a szerdai megbeszéléseket követően azt mondta, a tárca plusz 110 millió eurót tud adni a rendelőknek, de a strukturális hiány megnövekedése miatt még finomítani kell a részleteket. A megbeszélések folytatását péntekre tervezik.


(TASR)