A kormány nem támogatja a Matovič elleni bizalmatlansági indítványt

2021. június 29. - 15:09 | Belföld

A kormány nem támogatja a parlamenti képviselők egy csoportja által Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Az ezzel kapcsolatos állásfoglalást keddi online ülésén fogadta el a kabinet.

A kormány nem támogatja a Matovič elleni bizalmatlansági indítványt
TASR

A kormány úgy ítéli meg a parlament egy csoportjának javaslatát, mint a petíció benyújtóinak céltudatos populizmusát, akik visszaélnek a pandémiás válság nehéz időszakával a feszültség növelése, a nyugtalanság és a társadalom destabilizálása érdekében.

A kormány szerint az indítványozóknak két fő oka van erre. Az első az igazságtól való félelem.

„Érdekes, hogy a Smer-SD és a Hlas-SD párt képviselői beszélnek a közforrások nem megfelelő felhasználásáról. Az államot épp a Smer-SD és annak „leányvállalata”, a Hlas-SD kormánya alatt lopták meg” – szerepel a kabinet álláspontjában.

A másik fő ok, hogy a járványhelyzetet kihasználva jussanak politikai hatalomhoz, figyelmen kívül hagyva, hogy ez hány emberéletet követel, s hogy milyen károkat okoz az ország gazdaságának.

A kormány szerint Matovič azt követően örökölte az országot, hogy évek óta a Smer-SD és a Hlas-SD párt tagjai uralkodtak rajta, amelyek magas államadóssággal, alacsony egészségügyi ellátással, megtizedelt állami anyagi tartalékokkal hagyta rá az országot, ráadásul a jelenlegihez hasonló járványhelyzetre nem volt kidolgozva semmilyen stratégia.

A kormány szerint a Szputnyik V megvásárlását a jelenlegi helyzet és a rendelkezésre álló lehetőségek értékelése is motiválta.

A Szputnyik vakcina megvásárlásakor Szlovákiában és az összes EU tagállamban óriási vakcinahiány volt, naponta 100-an vesztették életüket és a felmérések alapján a lakosság körében nagy volt az érdeklődés az orosz vakcinával való oltásra.

Ezen okok miatt a Szputnyik V megvásárlása bizonyult a legkönnyebben elérhető megoldásnak az akkori kritikus helyzetben.

A kormány szerint Igor Matovič viselkedése, aki a járvány elleni küzdelemben minden erőfeszítését a szlovák állampolgárok egészségének és életének védelme, valamint a gazdasági károk minimalizálása érdekében alárendelte, szöges ellentétben áll az ellenzéki parlamenti képviselők hozzáállásával.

(aktuality.sk)