A kormány prioritása a vízvezeték- és csatornahálózat kiépítése

A kormány a közeljövőben előterjeszti és jóváhagyja a szlovákiai vízvezeték- és csatornahálózat befejezését célul kitűző nemzeti tervet. Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő jelentette ki a kormány szerdai kihelyezett ülése után Tőketerebesen (Trebišov).

A kormány prioritása a vízvezeték- és csatornahálózat kiépítése
Fotó: TASR

Pellegrini hozzátette: a stratégiai dokumentum konkrét célokat, paramétereket, kötelezettségeket fog tartalmazni, és meghatározza majd az egyes projektekre fordítható támogatások összegét, valamint a határidőket is.

A kormányfő szerint több régiókban továbbra is problémát jelent a ki nem épített, vagy befejezetlenül maradt vízvezeték- és csatornahálózat. Úgy véli, az eddigi módszer, a környezetvédelmi alapból származó alacsony támogatási összeg nem tette lehetővé a községi önkormányzatoknak, hogy sikeresen befejezzék ezeket a projekteket.

„Nem lehetséges, hogy a 21. században, a világ egyik legfejlettebb országában az embereknek problémát jelentsen ivóvízhez jutni, vagy problémát jelentsen a szennyvíz, illetve az ebből következő környezetszennyezés. A kormány számára ez prioritás kell hogy legyen, hiszen ez az ország különböző szegleteiben élő emberek életminőségéről szól. Rövid időn belül elfogadunk egy dokumentumot, és még ebben a választási ciklusban elkezdjük a részleges megvalósítását” – ígérte Pelllegrini, aki szerint a projekteket részben uniós támogatásból, részben a költségvetésből elkülönített dotációkból lehetne realizálni.

„Ha nem kezdünk hozzá határozottan és ekkora erőkkel, akkor nem mozdulunk előre. Az elkövetkező öt-hat évben óriási munkának leszünk tanúi” – zárta a kormányfő.


(TASR)