A kormány rábólintott az új személyi igazolványokra – ez lesz a legfőbb változás

2022. január 12. - 12:16 | Belföld

A kormány szerdán elfogadta a személyi igazolványokról szóló törvény módosítási tervezetet.

A módosítás értelmében az új személyi igazolványok biometrikus adatok formájában tartalmazzák majd az ujjlenyomatokat és az arcképet, ezeket az elektronikus chipre írják majd. Az ujjlenyomat 12 év felett lesz kötelező.

"Az új személyi igazolvány egy kettős kapcsolódási felülettel rendelkező elektronikus chipet és egy kódot tartalmaz majd a személyes biztonsági kód feloldásához. A személyi igazolvány tartalmazza majd továbbá a kártya hozzáférési számát (CAN - Card Access Number)" - magyarázta a belügyminisztérium.

Mivel az új személyi igazolvány kérvényezésekor kötelesek leszünk ujjlenyomatot adni, ezért nem lehet majd azt a belügyminisztérium elektronikus rendszerén keresztül igényelni, szükséges lesz a személyes megjelenés.

A tárca egyúttal módosítani akarja az adminisztratív illetékekről szóló törvényt is, amelyben meghatározzák majd, hogy ki mentesül a személyi igazolvány kiállításáért fizetendő illeték alól.

A jogszabály-módosítás az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa 2019-es rendeletére reagál. Ez utóbbi kötelezi az uniós tagállamokat arra, hogy a személyazonosító igazolványokba kettős interfészű chipet ültessenek be, és ezáltal teljesítsék az igazolvány műszaki kialakítására vonatkozó egyéb követelményeket.

(TASR)