A kormány rábólintott a járványügyi intézkedések szigorítására, Sulíkék nem szavaztak

2021. november 18. - 13:20 | Belföld

A kormány csütörtöki ülésén jóváhagyta az új Covid-automatát, amely szigorúbb járványügyi intézkedések bevezetésével jár.

A kormány rábólintott a járványügyi intézkedések szigorítására, Sulíkék nem szavaztak
Richard Sulík (Fotó: TASR)

Ezt Richard Sulík (SaS) gazdaságügyi miniszter jelentette be, majd hozzátette: a liberálisok tartózkodtak a szavazástól, mert nem értettek egyet a beoltottakat érintő szigorításokkal. A Covid-automata többi részével, amely szigorúbb intézkedéseket jelent a beoltatlanok számára, viszont egyetértenek és támogatják.

Jana Bittó Cigániková (SaS), a parlament Egészségügyi Bizottságának elnöke ugyanakkor hozzátette: a beoltottakat érintő szigorítások esetében nincs szó semmi olyanról, amivel ne lehetne együtt élni. Csupán mérsékelt megszorításokra lehet számítani a sport- és nyilvános események terén.

Az SaS vezetősége nyomatékosította: ellenzik, hogy szigorításokat vezessenek be az oltottak számára. „Ők nem jelentenek problémát, az oltatlanok viszont igen” – tette hozzá Sulík, majd megerősítette, hogy a keddi tárgyaláson szóba került az oltottakat érintő lockdown is, amivel nem értettek egyet. „A teljes lockdownnal semmit sem oldunk meg, három hét múlva úgyis ellepik a kórházakat az oltatlanok, az oltottakat pedig demotiváljuk, ugyanis eddig azt hangoztattuk, hogy a vakcina szabadságot jelent” – hívta fel a figyelmet Bittó Cigániková.

A képviselőnő szerint az egyetlen járható út az oltásra való motiválás, ami tartós megoldást biztosít a járvány kontrollálásában. „Ezért akartuk azt, hogy az intézkedések motiválják a beoltottakat, az oltatlanokat pedig korlátozzák, és ugyancsak jobban lehessen ellenőrizni az intézkedéseket” – tette hozzá Bittó Cigániková.

Branislav Gröghling (SaS) oktatásügyi miniszter örül az új Covid-automatának, de a beoltottak nagyobb támogatására számított. A szavazáson nem vett részt, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az iskolába járást nem befolyásolják.

Sulík szerint a részletekről Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök és Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter tájékoztatnak majd.


TASR/para