A kormány a tanárok türelmét kéri, de ők továbbra is kitartanak

2016. január 26. - 16:48 | Belföld

„A tanárok szemébe nézünk, és arra kérjük őket, értsenek meg minket!” – jelentette ki Fico kedden.

A kormány a tanárok türelmét kéri, de ők továbbra is kitartanak
Fotó: TASR

Fico továbbra is azzal érvel, hogy az elmúlt kormányzati időszakban egy ágazatban sem emelkedtek olyan nagy mértékben a fizetések, mint az oktatásügyben. A kormányfő azt állitja, 2012 és 2016 között 22 százalékkal emelték a pedagógusok bérét.

Fico hozzátette, ha ehhez a 22 százalékhoz hozzáadjuk az előző kormányzati időszak alatti értékeket, összesen csaknem 50 százalékos béremelésről beszélhetünk az elmúlt 10 évben.

A kormányfő türelmet és megértést kért a tanároktól, mert elmondása szerint

Szlovákiában más emberek is élnek, akiknek megvannak saját követeléseik és jogaik, valamint léteznek olyan projektek is, amelyre az államnak el kell különítenie bizonyos összegeket.

Fico azonban egyúttal azt is megígérte, hogy amennyiben a Smer a következő kormányzati időszakban is tagja lesz a kormánynak, a tervei közt fog szerepelni a tanárok bérének további emelése.

A miniszterelnök kijelentette, a kormánya mindig is respektálta, és a továbbiakban is el fogja ismeri a sztrájkhoz való jogot. Végül hozzátette az ország 6724 iskolájából hétfőn csupán 179 oktatási intézmény tartott zárva, ami 2,66 százalékot jelent.

A Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése (ISU) eközben nyílt levéllel fordul Andrej Kiska államfőhöz, az iskolaügyi minisztérium jogvédelmi osztályához, Jana Dubovcová ombudsmanhoz, a strasbourgi Emberjogi Bizottsághoz és a Nemzeti Emberjogi Központhoz, melyben a tanárok emberi jogainak megsértésére hívják fel a figyelmet.

Az ISU aktivistája, Viktor Križo elmondta, sokkolta őket, hogy milyen sok iskolában félemlítették meg a tanárokat a fenntartók vagy az igazgatók. Az ISU aktivistái kedden a kormányhivatalban leadták a kormány és a parlament részére, a tanárok által kiállított megrovót is. Az elégedetlen pedagógusok a politikusok szemére vetik, hogy megfeledkeztek ígéreteikről.

A Dunaszerdahelyi járásban több óvodában, alap- és középiskolában sztrájkolnak kedden is, a sztrájkba bekapcsolódott intézmények zömében azonban csak hétfőn szünetelt a tanítás.

Az ISU weboldala arról tájékoztat, kedd délutánig 11 915 pedagógus kapcsolódott be a sztrájkba összesen 811 iskolából.


TASR/ISU/para