A kormány visszavonta a Brüsszelben dicstelen hírnevet szerző Martin Klus jelölését

2023. március 28. - 13:07 | Belföld

A kormány visszavonta Martin Klus jelölését az Európai Számvevőszékbe.

A kormány visszavonta a Brüsszelben dicstelen hírnevet szerző Martin Klus jelölését
Fotó: TASR

A kormány erről kedden döntött azt követően, hogy Klus is lemondott a jelöltségről.

Az Európai Parlament költségvetés-ellenőrző bizottsága múlt héten szerdán azt javasolta a plenáris ülésnek, hogy ne hagyja jóvá Martin Klus szlovák jelölt tagságát az Európai Számvevőszékben.

Tomáš Zdechovský cseh EP-képviselő a költségvetés-ellenőrző bizottság tagjaként már kilenc éve jár a bizottság üléseire, de állítása szerint még sosem élt át olyat, mint szerda kora este. Eddig ugyanis nem történt olyan, hogy egy jelölt a Számvevőszék tagságára egy szavazatot se kapjon a bizottságtól. Martin Klusszal pedig ez történt, egyetlen képviselőt sem győzött meg a szakmai rátermettségéről.

Az Európai Számvevőszék tagjainak tapasztalatokkal kell rendelkezniük számvizsgálás terén, függetlenségükhöz pedig nem férhet kétség. Klus viszont hivatását tekintve politológus, korábban az SaS tagja volt, és semmilyen pénzügyi vagy számvizsgálói pozícióban nem tevékenykedett.

Az EU-ról szóló szerződés értelmében minden tagállam jelöltethet valakit az Európai Számvevőszékbe, a tanács és az EP konzultációját követően pedig hat évre annak tagjává válhat. Szlovákia előző tagjának, Ladislav Balkónak a mandátuma 2022 májusában járt le.


TASR/para