Kormány vs. orvosok: tárgyalás már volt, de megegyezés még nem született

2022. november 15. - 15:02 | Belföld

Két héttel a felmondási határidő lejárta előtt leült tárgyalni az Orvosszakszervezettel (LOZ) Eduard Heger kormányfő és Igor Matovič pénzügyminiszter is. Megegyezés egyelőre nem született, de az orvosok örülnek, hogy legalább a tárgyalások elkezdődtek. Ha holnap nem egyeznek meg, akkor csütörtökön az orvosok a kormányhivatal előtt tiltakoznak.

Kormány vs. orvosok: tárgyalás már volt, de megegyezés még nem született
Fotó: TASR

Kedden délelőtt leült tárgyalni Eduard Heger kormányfő az Orvosszakszervezet (LOZ) képviselőivel, a megbeszélésen Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter mellett Igor Matovič pénzügyminiszter is részt vett. Megegyezés ugyan nem született, de legalább elkezdődött az a párbeszéd, amit a LOZ már nyár óta sürget.

„Holnap ebben a felállásban folytatjuk” – írta a Facebook-bejegyzésében Heger a tárgyalás után.

Szerinte a kormánynak fontosak a betegek érdekei és az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, amit szerinte bizonyítanak az elindított reformok, a kórházépítési és felújítási program, valamint az egészségügyi dolgozók bérrendezése is.

LOZ: két fél kell a megegyezéshez

A megbeszélések elindulását a LOZ is örömmel vette, habár az egészségügyi miniszterrel folyamatos kapcsolatban voltak. A LOZ azonban a kormánnyal szeretne egy memorandumot aláírni, ami garantálná a követeléseik teljesítését.

„A megegyezéshez két fél kell, örülünk, hogy már a másik fél is kész tárgyalni, hogy találkoztunk és keressük a megoldásokat” – jelentette ki Peter Visolajský, a LOZ elnöke.

Szerinte konstruktív tárgyalásokon vannak túl, és ők is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a héten be tudják fejezni.

A LOZ az egészségügyi minisztérium által előkészített memorandum első változatát elutasította, mivel azt túlságosan általánosnak találta. Kifogásolták azt is, hogy rajtuk kívül még több más egészségügyi szervezet is az aláírók közt lett volna. Hétfőn kaptak egy újabb változatot az egészségügyi minisztériumtól, Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter akkor arról beszélt, hogy meg kell egyezni, de a bérek kérdésében nincs megállapodás. Ezt a memorandumot azonban már csak a LOZ és a miniszterelnök írná alá.

Matovič: a 4000 euró jó fizetés

Eduard Heger miniszterelnök nem árult el részleteket a keddi megbeszélésről, de elismerte, hogy a bérekről is szó van.

„A tárgyalások célja a színvonalas egészségügyi ellátás biztosítása, azért tárgyalunk, hogy az orvosok visszavonják a felmondásokat” – jelentette ki Heger.

Arra nem válaszolt, hogy holnap sikerül-e lezárni a megbeszéléseket.

A további lehetséges béremelésről Igor Matovič pénzügyminiszter sem nyilatkozott. Kijelentette azonban, hogy az eddig megígért, átlagosan mintegy havi 540 eurós bruttó emelést jelentősnek tartja. Ezzel a béremeléssel szerinte mintegy bruttó 4000 euróra emelkedik a kórházi orvosok átlagfizetése, a szolgálatokért kapott díjakat is beszámítva.

„Jövőre mintegy 232 millió eurót ígértünk az egészségügyi dolgozók fizetésének emelésére, igaz, ez 25 egészségügyi foglalkozásra vonatkozik, nemcsak az orvosokra” – mondta Matovič.

Szerinte figyelembe kell venniük azt is, hogy az állami szféra más alkalmazottai, például a szociális szférában dolgozók ennél sokkal kisebb összegekért dolgoznak.

Szeptemberben mintegy 2100 kórházi orvos nyújtotta be felmondását, jobbára állami kórházakban, a felmondási idő pedig november végén jár le. A LOZ nyolcpontos követelést nyújtott be a kormánynak, jelenleg ezeknek a teljesítéséről tárgyalnak. Csütörtökre a LOZ tiltakozóakciót szervez a kormányhivatal elé, ha addig nem sikerül megállapodniuk.

Az Orvosszakszervezet (LOZ) nyolcpontos követelése (Forrás: loz.sk)

- lpj -