KORMÁNYALAKÍTÁS: Kiska a Kollár nélküli kormányt részesítené előnyben, sok kérdést akar feltenni Matovičnak

2020. március 3. - 11:17 | Belföld

A parlamentbe utolsóként, 5,77 százalékkal jutott Za ľudí párt elnökét, Andrej Kiskát kedden az elnöki palotában fogadta Zuzana Čaputová államfő.

KORMÁNYALAKÍTÁS: Kiska a Kollár nélküli kormányt részesítené előnyben, sok kérdést akar feltenni Matovičnak
Fotók: TASR

A találkozót követő sajtótájékoztatón Kiska elmondta, a pártja tisztában van vele, hogy mekkora óriási felelősség van a kezükben, és ekképp is fognak cselekedni.

Kiska megemlítette, hogy felelősséggel tartoznak azokért a pártokért is, amelyek nem kerültek a parlamentbe. „Készek vagyunk segíteni stabil és erős kormányként, de elvárjuk, hogy szakmailag és erkölcsileg hiteles legyen” – jegyezte meg.

A Za ľudí elnöke hozzátette, rövidesen találkozik az OĽaNO elnökével, Igor Matovičcsal is, akinek sok kérdést akar feltenni.

„Nem lesznek követelések, csak kérdések. A kormányzás stílusával, vagy azzal kapcsolatban, hogyan viszonyulna a kormány az etikai kérdések esetleges megnyitásához" - mondta, majd hozzátette, kíváncsi Matovič véleményére a közvetlen demokrácia és a népszavazások témájában is.

Kiska elmondta, a párton belül tegnap több találkozón is részt vett, amelyeken a tagokkal egyeztetett. Ezeket a találkozókat kedden folytatja, csütörtökön pedig elnökségi ülést tartanak, amelyen hivatalosan is döntenek majd arról, hogy belépnek-e az újonnan alakuló kormányba.

A Za ľudí elnöke a potenciális kormánytagokra és más állami tisztviselőkre is rá akar kérdezni. Elsősorban az érdekli, hogyan fogják kezelni az egyes jelöltek múltbeli tevékenységét.

A Sme rodina elnökével, Boris Kollárral kapcsolatban elmondta, vannak fenntartásai vele szemben, és tény, hogy a nélkülük alakuló kormányt részesítené előnyben, de a döntés Matovičnak kezében van. „Meg voltam győződve arról, hogy ha lehetséges, Kollár úr nélkül kellene kormányt alakítani, de a döntés Matovič úron áll”

Mint mondta, megérti, hogy alkotmányos többségre van szükség, hogy reformokat tudjanak végrehajtani az igazságszolgáltatáson belül, de a legfontosabb a kormány stabilitása. Úgy véli, a négyes koalíció a stabilabb alternatíva.

Kiska arra a kérdésre nem válaszolt, hogy inkább parlamenti vagy kormánypozícióra pályázik-e.

Kiska nem titkolta, meglepődött, amikor olvasta Matovič nyilatkozatát arról, hogy akár egészségügyi miniszterként is el tudná képzelni a korábbi államfőt, szerinte azonban erről egyelőre korai konkrétan beszélni.

„Pártként tisztában vagyunk a felelősségünkkel. Olyan kormányra van szükség, amely szakmai és morális értékeket vall” – hangsúlyozta.

Kiska újságírói kérdésre nem akarta konkretizálni, hogy milyen pozícióban képzeli el magát az új kormányban.


(DenníkN)