Kormányellenes tüntetés: több ezren gyűltek össze a fővárosban, feszült volt a helyzet, a rendőrök könnygázt is bevetettek

2020. november 17. - 15:25 | Belföld

Kedden 14 órakor kezdetét vette a kormányellenes tüntetés a főváros több pontján. Több mint tízezer ember gyűlt össze, a helyzet pedig egyre feszültebb, a rendőrök könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen.

Kormányellenes tüntetés: több ezren gyűltek össze a fővárosban, feszült volt a helyzet, a rendőrök könnygázt is bevetettek
Fotók: Paraméter - további képekért kattints!

Az elnöki palota előtti téren a tüntetés kezdetekor néhány százan gyűltek össze. A távolságtartásra senki nem figyel, szájmaszkot is alig néhányan viselnek. Rendőri beavatkozás itt egyelőre nem történt.

Rövidden 15 óra előtt a pozsonyi főállomás előtt gyülekeztek a futballhulligánok, a legtöbben erősen ittas állapotban, majd elindultak a kormányhivatal felé. A parlament épülete előtti A. Dubček téren is pár százan voltak a megmozdulás kezdetekor. 15 óra előtt megérkezek a Smer-SD képviselői, Ladislav Kamenický, Ján Richter, Ľuboš Blaha és Marián Kéry is, nem sokkal később pedig a párt elnöke, Robert Fico is megjelent. Beszédében hangsúlyozta, hogy az ő kormánya soha nem taposta el a demokráciát és a jogállamiságot, majd élesen bírálta a jelenlegi kormányt, amelyet szerinte nem érdekli a szociális állam, a munkajogi törvénykönyv, sem az adósság mértéke, csak az emberi jogok korlátozása.

Helyszíni tudósítónk elmondása szerint 15 óra környékén az SNP téren egyelőre nyugodt volt a helyzet, a kormány ellen gyűjtöttek aláírásokat, csakhogy a petíciós ívvel valami nem stimmel. Részletek...

A Štefanik utcát 16 óra előtt lezárták, a rendőrök elvonultak.

Tucatnyi rendőrfurgon áll a kormányhivatal mellett.

A kormányhivatal előtt több ezren vannak:

Elhangzott a himnusz, amit különféle kormányellenes bekiabálások követtek. A transzparenseken látható feliratokon Adolf Hitlerhez hasonlították Matovičot, a kormányt pedig a fasisztákhoz. Akadtak olyanok, akiknek a kabátjukon csillag volt, mellette pedig a „nem vagyok tesztelve” felirat.

A kormányhivatal előtt petárdák robbantak, a tüntetők pedig üvegeket dobáltak és feldöntötték a kordon egy részét, ezért a rendőrök könnygázt vetettek be ellenük. A tüntetők válaszul füstbombát dobtak a rendőrökre. A hatóságok felszólították őket, hogy hagyják el a kormányhivatal előtti teret, ahol időközben lovasrendőrök sorakoztak fel.

Alena Krčová mentőszolgálati szóvivő a délutáni órákban arról tájékoztatott, hogy két személyt kellett ellátniuk: egy tinédzsert és egy felnőtt férfit, mindkettőjüket fejsérüléssel szállították kórházba.

A Hodža téren Marian Kotleba és a LSNS képviselői szónokoltak, majd később Kotleba azt írta a Facebookon, hogy az egyik képviselőjét őrizetbe vették a rendőrök. Szónoklatában azt mondta, Andrej Medveckýt úgy megverték a rendőrök, hogy kórházba került.

Időközben egy férfi hangosbemondóval arra szólította fel a tömeget, hogy induljanak el a belváros felé, és bénítsák meg a közlekedést. „Matovič a vírus!” – közben skandálja a tömeg és a lemondását követelik.

Az elnöki palota előtt megjelent Štefan Harabin is.

A sötétedés előtti órákban az elnöki palota épülete nemzeti színekbe borult.

Kotleba utasítására a tömeg egy része átvonult a parlament elé, a többiek a kormányhivatal felé indultak.

A Denník N úgy tudja, a pozsonyi tüntetések idején Igor Matovič kormányfő nagyszombati háza előtt is megjelent egy kisebb tömeg, transzparensekkel a kezükben.

A kora esti órákban a rendőrök szabadon engedték Kotlebáék képviselőjét, Andrej Medveckýt. Kotleba azt állítja, hogy agyrázkódást szenvedett. Közben Michal Szeiff rendőrségi szóvivő közölte, azért vették őrizetbe a ĽSNS-es képviselőt, mert ellenállást tanúsított, amelynek következtében kisebb sérülések is történtek. A szóvivő is megerősítette, hogy később szabadon engedték.

Kotlebáék 19 óra előtt elhagyták a parlament előtti teret, és arra szólították fel a tömeget, hogy békésen távozzanak.

A tüntetés végén néhányan a rendőrökre támadtak megpróbáltak behatolni a parlamentbe – egyiküket őrizetbe vették.

Pozsony mellett Besztercebányán, Kassán, Zsolnán, Privigyén és kormányellenes tüntetések voltak kedden.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, kedden, a bársonyos forradalom évfordulóján egy válogatott társaság szervezett tiltakozásokat a kormány koronavírus-járvány elleni óvintézkedései ellen. A Smer és a parlamenten kívüli SNS bejelentette, csatlakoznak a tüntetésekhez. Az SNS azt jelezte, hogy részese akar lenni az elnöki palota előtti tiltakozó megmozdulásoknak, amelyet a kotlebás ĽSNS képviselője, Milan Mazurek hívott össze. A fasisztoid párt mellett az Ultras Slovan is tiltakozó akciót szervezett.

A megmozdulások azonban törvényellenesek, mert veszélyhelyzet mellett gyülekezési tilalom is érvényben van az országban. A belügyminiszter hétfőn felszólította az állampolgárokat, hogy fontolják meg a tömeggyülekezéseken való részvételt, a rendőrség pedig közölte, szükség esetén a tiltakozó parlamenti képviselőkkel szemben is fellépnek.

Kapcsolódó cikk:
Matovič reagált a kormányellenes tüntetésre: "Nincs miért szégyellenie magát a kormánynak"


(parameter)